fbpx

"DELFINI" POTOPILI HRVATE ZA FINALE EP!

"DELFINI" POTOPILI HRVATE ZA FINALE EP!

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Barseloni pobedom nad Hrvatskom rezultatom 9:7.

Izabranici Dejana Savića su odigrali sjajan meč u reprizi prošlogodišnjeg finala Svetskog prvenstva i revanširali se ‚Barakudama‘ za poraz u Budimpešti.

Posle izjednačene igre na samom početku meča, ‚Delfini‘ su u finišu prvog perioda uspeli da preuzmu kontrolu nad utakmicom. Od tada su vodili, najveća prednost im je bila tri gola razlike, i nijednog trenutka se nisu osvrtali do kraja susreta.

Prva polufinalna utakmica je pružila mnogo fizičkih duela, pa su viđena tri crvena kartona. Jedan je zaradio selektor Hrvatske Ivica Tucak posle prigovora u poslednjem periodu, a preostala dva Miloš Ćuk i Loren Fatović u drugoj četvrtini posle žestokog okršaja. Tome je prethodio nesportski faul Fatovića na Filipu Filipović, koji sudija nije sankcionisao.

Najbolji u trijumfu Srbije bili su Ćuk i Dušan Mandić sa po tri pogotka, a po jednom su se u strelce upisali Nikola Jakšić, Andrija Prlainović i Stefan Mitrović. Sjajan na golu bio je Branislav Mitrović.

Na drugoj strani, tri gola imao je Ante Vukićević, dok je kapiten Andro Bušlje utakmicu završio sa dva.

U borbi za titulu, u nedelju u 22.15, Srbija će se sastati sa pobednikom susreta između Španije i Italije. Za ‚Delfine‘ će to biti 16. finale Šampionata ‚Starog kontinenta‘, a boriće se za osmo zlato, četvrto zaredom, pošto su nepobedivi od 2012. godine.

Tok utakmice:

Srpski vaterpolisti su se izborili za loptu na samom startu utakmice, a vrlo brzo su to pretvorili u vođstvo preko Jakšića. Hrvati su odmah potom izjednačili golom Vukićevića u trenutku kada su imali igrača više posle isključenja Aleksića. Usledio je napad Srbije sa dva igrača više, pa tako i novo vođstvo pogotkom Ćuka - 2:1, a potom i gol Jokovića na drugoj strani.

Sjajne prilike viđene su potom na obe strane, ali su se golmani istakli, pre nego što je zasijao napad 'Delfina'. Prvo se Mandić upisao u strelce, a zatim i Ćuk po drugi put, a niz je prekinuo Vrlić. Međutim, Srbija je ponovo otišla na plus dva trećim golom Ćuka, a rezultatom 5:3 se otišlo na prvi odmor.

Na samom početku drugog perioda Fatović je nesportski udario Filipovića, ali nije kažnjen, a 'Delfini' su uspeli da se odbrane, uprkos tome. Fatović je u petom minutu druge četvrtine zaradio crveni karton bez prava zamene zbog svog ponašanja, a isti slučaj je bio i sa Ćukom na drugoj strani, a do tog trenutka nije bilo promene rezultata.Mandić je drugim golom odveo 'Delfine' na plus tri posle tajm-auta Savića, da bi minut i po kasnije Mitrovićevu mrežu zatresao Bušlje. Na poluvremenu su srpski vaterpolisti vodili 6:4.

U nastavku je viđena velika borba, mnogo isključenja, ali i sjajne odbrane. Hrvatski vaterpolisti su se mučili u napadu, srpski su bili konkretniji u svojim akcijama, a to se videlo u sedmom minutu perioda kada je Mitrović doneo 'Delfinima' 7:4. Odmah potom kašnjenje srpskih igrača u odbrani iskoristio je Bušlje i primakao 'Barakude' na minus dva, što je nateralo Savića da traži tajm-aut. Činilo se da je Pijetlović uspeo da savlada Bijača u finišu trećeg perioda, ali je sudija procenio da lopta nije prešla liniju, pa se na poslednji odmor otišlo vođstvom Srbije 7:5.

Sam početak poslednjeg perioda obeležilo je isključenje selektora Hrvatske, koji je dobio crveni karton zbog protesta. 'Delfini' su od tada zaigrali agresivnije, što je rezultiralo golom Prlainovića za 8:5, a potom je Vukićević iz peterca primakao svoj tim posle faula Mandića. Lob udarcem Mandić je tri minuta pre kraja doveo 'Delfine' na korak od finala, činilo se da su hrvatski vaterpolisti u potpunosti pali pred sam finiš, ali je Vukićević ponovo smanjio na dva razlike, a do kraja utakmice su mreže mirovale.

Autor: Jelena Trajković

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti