fbpx

Na Zlatiboru se otvara prvi Agroindustrijski centar

Na Zlatiboru se otvara prvi Agroindustrijski centar

Na Zlatiboru se organizuje Regionalna konferencija "Agroindustrijski centar temelj privrede Zlatiborskog okruga" i Bazar agroindustrijskih proizvoda koji se održavaju 3. juna na Zlatiboru, u organizaciji opštine Čajetina i uz podršku ambasade Kraljevine Švedske.

Bazar će biti održan 3. juna sa početkom od 10:00 časova u centru Zlatibora na Kraljevom trgu, na kome će se predstaviti mali proizvođači sa svojim proizvodima uz demonstraciju proizvodnje, procesa rada na 20 štandova. Na posebnom pultu biće organizovane radionice na teme od značaja za agroindustrijsku proizvodnju.

Regionalna konferencija „Agroindustrijski centar temelj privrede Zlatiborskog okruga" – Novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona, biće održana 3. juna 2019. godine, u hotelu Tornik na Zlatiboru, sa početkom od 11:00 časova.

Konferencija će okupiti proizvođače i privrednike, predstavnike lokalne samouprave, predstavnike regionalnih asocijacija i institucija, predstavnike inostranih agroindustrijskih centara i srodnih asocijacija, stručnjake, medije, turiste.Time će se označiti početak realizacije jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga i opštine Čajetina u narednom periodu. Budući Agroindustrijski centar Zlatibor biće prvi takav centar u Srbiji i njegovim predstavljanjem u okviru konferencije, koja će se održati u hotelu „Tornik“, biće pružen novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona.

Konferenciju će otvoriti Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, budući da je Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, pružila ključnu podršku projektu. Na celodnevnoj konferenciji će učestvovati eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. Zorica Vasiljević, dr Miladin Ševarlić, Zoran Rajić, uspešni preduzetnici i predstavnici struke iz Srbije: Vladimir Bojović, direktor „Eko Agrara“, Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Aleksandar Leposavić Institut za voćarstvo Čačak, zatim predstavnici proizvođača iz Republike Srpske i gosti: Katarina Gilblad, ekspertkinja za tržište roba i osnivač konsultantske firme Agronomics Scandinavia AB iz Švedske i Kristos Andrea, osnivač i izvršni direktor agroindustrijskog centra sa Kipra, koji će svojim primerom i iskustvom takođe doprineti realizaciji projekta.

Kroz panel diskusije i prezentacije ukazaće se na nužnost osnivanja ovakvog centra, adekvatne modele poslovanja, mogućnosti i koristi koji se njegovim radom mogu ostvariti kako u Zlatiborskom okrugu, tako i za privredu cele zemlje.

Cilj konferencije, a samim tim i inicijative je osnaživanje lokalnih proizvođača, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike, podsticanje preduzetništva, jačanje lokalne i regionalne privrede, zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, informisanje i edukacija, promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.

Formiranje budućeg Agronidustrijskog centra započeto je pilot-projektom izgradnje mini mlekare „Naša Zlatka“ u selu Kriva Reka na Zlatiboru, koja od septembra 2017. godine otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina. Od osnivanja do danas, ostvareni su rezultati prema kojima je, usled potreba tržišta povećan obim poslovanja mlekare sa početnih 2.000 litara otkupljenog mleka dnevno na 20.000 litara dnevnog unosa, čime se nedvosmileno pokazalo da naše tržište ima potencijal i za formiranje agronindustrijskog centra.

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti