fbpx

"Sirijada" u selu Božetići na Zlataru

"Sirijada" u selu Božetići na Zlataru

Zlatarska sirijada“ održava se u selu Božetići, opština Nova Varoš, 28. avgusta. Manifestacija obuhvata izložbu zlatarskog punomasnog sira i stručnu ocenu njegovog kvaliteta.
Organizatori manifestacije su Opština Nova Varoš, Turističko-sportski centar ''Zlatar'' i HO „Stara Raška“.

Zvaničan program počinje svečanim otvaranjem u 12.00 časova, zatim sledi kulturno-umetnički program i dodela nagrada. Od 15.00 časova nastavlja se narodno veselje kod crkve u etno selu Štitkovo. Zvaničan deo manifestacije obuhvata dodelu nagrada najboljim proizvođačima zlatarskog sira, poljoprivrednom domaćinstvu sa najvećim brojem muznih krava, najmlađem bračnom paru na selu u opštini Nova Varoš, kao i domaćicama za najbolje ocenjene heljdopite.

U kućama gostoljubivih Zlataraca, Zlatarski sir jede se uz svaki obrok a sastojak je i mnogih tradicionalnih specijaliteta poput heljdopite,heljdinih palačinki sa sirom,proje...

Zlatarski sir je punomasni sir, mlečno bele do belo žute boje, pravilne kriške debljine od 1 do 2 cm. Presek kriške ima zbijenu strukturu sa malim šupljinama ili je bez šupljina. Ima miris na mleko sa blagim mirisom fermentacije bez mirisa na kiselo. Zlatarski sir obeležava jasno izražen prijatan ukus fermentisanog sira, slan je i bez prisustva gorčine. Pri žvakanju oseća se prijatna aroma koja dugo traje i kremasta struktura sira koji se topi.

Za proizvodnju Zlatarskog sira koristi se kravlje ili mešavina kravljeg i ovčijeg mleka grla koja se hrane (dominantno) hranom koja potiče sa visokoplanionskih pašnjaka specifičnog florističkog sastava, koji nesporno utiče na kvalitet u pogledu jedinstvenih osobina mleka od kojeg se priprema Zlatarski sir. Pored kvaliteta sirovine, podsiravanje neposredno nakon muže i velika briga o svakom koraku u proizvodnji, doprinose da se miris i ukus trava sa prirodnih pašnjaka očuva i u siru. Zrenje sira zavisi od sezone i vremenskih uslova i traje najmanje tri nedelje pa do dva meseca, nakon čega Zlatarski sir dobija ukus zgorelog zrelog sira.

Klimatski i prirodni uslovi, pašnjačko-šumski teren, kvalitet trava, ekstenzivni uzgoj mlečnih grla koja slobodno pasu dobrim delom godine garantuju kvalitet sirovine, dok autohtona flora u vazduhu i mleku koja se aktivira tokom zrenja doprinose da dobijemo prepoznatljiv i cenjen sir u salamuri.

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti