fbpx

„Futoška kupusijada", tradicija u "prestonici" kupusa

„Futoška kupusijada", tradicija u "prestonici" kupusa

Manifestacija „Kupusijada“ ima za cilj promociju futoškog brenda – futoškog kupusa, kao najznačajnijeg poljoprivrednog proizvoda Futoga. Futog mnogi s pravom nazivaju “prestonicom kupusa”, zahvaljujući ovom povrću za Futog se čulo daleko izvan granica zemlje.

U okviru manifestacije se organizuje i Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije, čiji je cilj da promoviše proizvođače tradicionalnih proizvoda, ukaže na značaj očuvanja starih zanata i da se ponovo oživi nekada čuveni futoški vašar.

Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Manifestacija je tradicionalna i svake godine organizuju se takmičenja u pripremanju jela od kupusa i izbor najteže glavice kupusa uz bogat kulturno-zabavni program. Ove godine termin održavanja je 02. Novembar.

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti