fbpx

Sjajna prognoza - Srbija će osvojiti 13 medalja na Olimpijskim igrama!

Sjajna prognoza - Srbija će osvojiti 13 medalja na Olimpijskim igrama!

Olimpijske igre u Tokiju počeće tačno za šest meseci, a prema analizi Gracenote Sports Sjedinjene Države i Kina će najveću svetsku smotru sportista završiti na prva dva mesta po ukupnom broju osvojenim medalja, ali i po broju osvojenih zlatnih odličja.

Ranija predviđanja Gracenote za brojna svetska takmičenja, uključujući Leznje i Zimske olimpijske igre, pokazala su se kao izuzetno relevantna. Prema njihovim pregnozama Srbija će u Tokiju osvojiti 13 medalja, najviše od država nekadašnje Jugoslavije, i u ukupnom plasmanu zauzeti odlično 22. mesto.

Srbija je 2008. u Pekingu osvojila tri medalje (srbro i dve bronze), četiri godine kasnije u Londonu medalju više (zlato, srebro i dve bronze), dok se 2016. u Rio de Žaneiru zaustavila na osam odličja (dva zlata, četiri srebra i dve bronze).

U analizi problem je predstavljao status Rusije, koja se suočava sa četverogodišnjom zabranom učešća na velikim takmičenjima zbog manipulisanja zbog manipulisanja podacima o dopingu. Rusi su uložili žalbu na odluku Svetske anti-doping agencije (WADA), a odluka Suda za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani očekuje se za nekoliko meseci.

Gracenote, koji broj osvojenih medalja predviđa na osnovu učešća u glavnim događajima od prošlih Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, očekuje da Sjedinjene Američke Države u Tokiju osvoje ukupno 117 medalja, od čega 47 zlatnih. Kina je na drugoj poziciji sa 87 medalja (43 zlatnih).

Sledeća je Rusija sa ukupno 66 odličja (25 zlata), a sledi Japan sa 65, od čega 30 zlata. Od Japana se očekuje da iskoristi prednost domaćeg terna, što se događa na svakim Olimpijskim igrama i poboljša rekord ostrvaren pre četiri godine u Riju, kada su ukupno osvojili 41 medalju (12 zlatnih).

Naravno, izostanak bilo kog potencijalnog ruskog osvajača medalje otvara šansu nekom drugom. Gracenote predviđa da će SAD imati najviše koristi ukoliko se nijedan ruski sportista ne pojavi u Tokuju. Procena je da će u tom slučaju takmičari iz Sjedinjenih Država osvojiti još devet medalja, a Italija šest.

Koliko su prognoze Gracenote Sportsa validne potvrđuju sledeći primeri. U Rio de Žaneiru su ispravno odabrali redosled prve tri države, a od Top 10 predviđenih pogodili su osam. U Pjongčangu 2018. ispostavila se kao tačna prognoza da će Norveška osvojiti rekordan broj medalja i završiti takmičenje ispred selekcije Nemačke. Takođe su pogodili redosled prve četiri zemlje u Pjongčangu, a njihova predviđanja za sedam od deset najboljih država bila su unutar jedne ili dve medalje u konačnom zbiru.

Posle SAD, Kine, Rusije i Japana u Top 10 u Tokiju, prena prognozi Gracenote, će biti: Australija (44), Velika Britanija (42), Holandija (41), Francuska (37), Nemačka (35) i Italija (32).

11-20: Južna Koreja (26), Mađarska (23), Kanada (22), Novi Zeland (21), Brazil (21), Turska (18), Španija (18), Poljska (18), Ukrajina (16), Kenija (15).

21-30: Švedska (14), Srbija (13), Indija (12), Kuba (11), Tajvan (11), Kazahstan (11), Severna Koreja (10), Gruzija (10), Jamajka (10), Iran (9).

 Autor
Branimir Smilić

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti