fbpx

Priboj - postojbina tenisa na prostorima Srbije

Priboj - postojbina tenisa na prostorima Srbije

Priboj nekad davno je bio postojbina tenisa na prostorima Srbije. U ovoj varoši se još u 19. veku igrao ''beli sport'', i to samo tri godine posle Vimbldona: u Vimbldonu je prvi turnir odigran 1877., a u Priboju 1880. godine.

Istorija beleži da su posle Berlinskog kongresa austrougarske vlasti dobile pravo na garnizone u Priboju, Prijepolju, Pljevljima, pa su, pored kasarni, gradili i pošte, pekare, stanove, pa i sportske terene. Tako su kraj Lima na poljani Zelenac napravili teren za tenis, dimenzija vimbldonskih, pa ovde 1880. održali prvi turnir. Ti turniri u Priboju održavani su sve do 1929. godine, kad je preko terena prešla železnička pruga. No u novije vreme tenis je opet oživeo u ovom gradu, koji se ponosi uspesima u raznim sportovima.

Istorija, sećanje i enciklopedija „Larus" kažu da je odmah nakon Berlinskog kongresa Austrougarska zaposela Priboj, Prijepolje i Pljevlja, gde je napravila svoje garnizone. Tako su se u Priboju, uz austrougarski garnizon na delu Priboja koji se zove Zelenac, tada na širokoj poljani uz reku Lim, izgradili stanovi za oficire, četiri kasarne, pošta, pekara i sportski tereni.
Teren za tenis počeli su da prave 1879. godine, a naredne su ga i završili, po dimenzijama, kako stoji u „Larusovoj" enciklopediji, poput onih u Vimbldonu.

Tenisko igralište, nedaleko od sadašnje crkve, bilo je dimenzija kao i današnja profesionalna. Sačuvane su fotografije iz 1880. godine na kojima se jasno vidi igralište pored kasarne sa podlogom od crvene zemlje, kao i drvena baraka, u stvari svečana loža i mesto za igrače. Nađene su i zajedničke fotografije oficira obe carevine i srpskih trgovaca i viđenijih ljudi u Priboju. Po nekim podacima, igralište je postojalo do 1939. godine

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti