fbpx

Uskoro počinje zidanje filmskog Hilandara

Uskoro počinje zidanje filmskog Hilandara

U prostorijama produkcijske kuće Opet&Opet sa producentima i Miodragom Miškom Stevanovićem, iskusnim direktorom velikog broja filmskih koprodukcija,nedavno su se susreli jedan od članova stručnog saveta filma "Otac", glavni arhitekta obnove Hilandara, prof.dr. Mirko Kovačević, proslavljeni srpski scenograf, dobitnik nagrada Francuske i Evropske filmske akademije, Cezar i Feliks, Miljen Kreka Kljaković.

Najveći deo radnje filma, koja se dešava na prelazu iz XII u XIII vek, odvija se na Svetoj Gori i tiče se upravo podizanja manastira Hilandara, koji će za potrebe filma Otac morati da se iznova „zida", naravno na alternativnoj, filmskoj lokaciji.

U živoj i kreativnoj razmeni ideja, postavljeni su temelji za kreiranje što autentičnije filmske scenografije, koja bi zadovoljila najviše profesionalne standarde, nezaobilazne u ovako zahtevnom projektu. Profesor Kovačević je ukazao na dve vrste izvora na osnovu kojih se može izvršiti rekonstrukcija Hilandara- ostatke na licu mesta, zapadni deo manastirskog kompleksa koji je u potpunosti bio očuvan, i u temeljima sačuvan i kasnije dozidan istočni deo, kao i na pisane izvore – uglavnom žitijske tekstove.

Skicirana je bazična postavka budućeg filmskog Hilandara – izgled manastirskog kompleksa u različitim fazama, od dopola srušenog, zapustelog crkvišta, preko obnove crkve i zidina, do blistave lavre sa dva pirga i konacima. Kao posebno inspirativni pokazali su se detalji kao što su u crno obojeni zidovi dela monaških kelija, natpisi i crteži crvenom bojom na kamenom zidu pirga, jedanaest metara visoke zidine tadašnjeg Hilandara, koje su omogućavale odbranu od u to vreme vrlo aktivnih- gusara.

Za profesora Kovačevića, film u kome Hilandar igra jednu od glavnih uloga, znači afirmaciju naše graditeljske baštine kojom se on, kao profesor srednjovekovne arhitekture čitavog svog života bavio, a od posebnog je značaja to što takva afirmacija dolazi od velikog broja ljudi koji su u projekat uključeni. Kao gledaoca, radovalo bi ga da vidi upravo samu izgradnju Hilandara, kako je tih stotinu ili dve stotine zidara pod budnim okom Svetog Save, u vrlo kratkom vremenskom roku, dozidalo zatečeni manastir, ali i scene smrti Stefana Nemanje, i mirotočenja svetih moštiju, trenutke u kojima se okuplja cela Sveta Gora i koji se do danas u monaškoj republici pamte kao važni i veliki događaji.

Gospodin Kljaković otkrio nam je da su ga domaćoj filmskoj produkciji, u kojoj ga dugo nije bilo, privukle velika priča i velika tema filma Otac.

"Volim istorijske priče, a ovo je epoha o kojoj znamo i ne znamo, i koja predstavlja izazov za autora. Svaka epoha je sama po sebi zanimljiva, a posebno ona u kojoj je nastajao Hilandar".

Na pitanje kakve izazove očekuje u poređenju sa ranijim iskustvom na istorijskim spektaklima – zidanjem velike gotske katedrale na primer u kod nas često repriziranim "Stubovima zemlje", ili čitavih gradskih četvrti, sela i manjih gradova u filmovima na kojima je radio, Kreka kaže:

"Nikada ne znamo šta nas očekuje u domaćim uslovima. Biće veoma zahtevno, trudićemo se da bude što verodostojnije i sa što manje bude digitalnih efekata. Voleo bih da se što više uradi, ali to zavisi od novca. Da bi se izgradilo sve što je potrebno za jedan ovakav projekat, koji je vrlo važan za sve nas, potrebno ga je prilično."

U očekivanju sklapanja međunarodnih koprodukcionih ugovora, pre svega na relaciji Beograd – Moskva – Berlin, radovi na filmu o svetim osnivačima srpske crkve i države, Savi i Simeonu, ulaze u novu fazu.

Film OTAC

Prvi igrani film o Svetom Savi i Svetom Simeonu
Rad na realizovanju filmskog projekta OTAC kao prvi koproducenti su preduzeli Fondacija za unapređivanje i širenje hrišćanske pravoslavne i nacionalne srpske kulture "'NASLEĐE OTACA"' (osnivači su Srbi iz Berlina i Beograda) i nova produkcijska kuća "'OPET & OPET"' iz Beograda, uz blagoslov i podršku bratstva Manastira Hilandara. Moglo bi se reći da se uspostavlja konsenzus o neprocenjivoj važnosti obrade ove velike teme iz srpske istorije, baš danas, u vremenu srpske svekolike krize.

O samom projektu, fondaciji i produkcijskoj kući možete se informisati na sledećim internet stranama:

- Zvanična strana filma OTAC http://film-otac.com/rs/

Podeli ovu vest

03/12/2014 0 comment

Sve važnije obredne radnje i obredni materijal o slavi vode neposredno poreklo iz Svete liturgije, šire uzeto - odnosno iz Crkve: u tome se ogleda crkveni karakter slave. Obred slave, kao i svi drugi obredi u Crkvi predstavljaju oblik komunikacije ili opštenja čoveka sa Bogom - zato je svaka molitva lično intonirana, i sve - osim onih koje se ...

23/01/2022 0 comment

Pitoreskni grad okružen vinogradima, smešten na severoistočnim obroncima Fruške gore, uz Dunav, više od dva stoleća bio je središte duhovnog, ...

19/01/2022 0 comment

Vlada Srbije donela je zaključak da se prihvata Dokument dosije „Nominacioni predeo Bača“ za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog ...

20/01/2022 0 comment

Sastav Kalem održaće solistički koncert 22. januara od 20 sati u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Nakon koncerata širom Srbije, došao je trenutak ...

20/01/2022 0 comment

Sveti Jovan Krstitelj proslavlja se danas kao krsna slava u mnogim srpskim porodicama. Na današnji dan jevanđelista i apostol Luka poželeo je da ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti