fbpx

Kragujevačka noć muzeja

Kragujevačka noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja 2014. godine, biće održana u Srbiji 7. juna, po jedanaesti put. Ova manifestacija, prvobitno zakazana za 17. maj, odložena je, i tog datuma građani su prikupljali pomoć za nastradale u poplavama, koje su sredinom maja zadesile Srbiju. Programi povodom ovogodišnje Noći muzeja biće održani u preko 50 gradova i opština Srbije.

U Kragujevcu se ova manifestacija održava po sedmi put, a zbog odlaganja datuma došlo je i do pojedinih izmena u programu. Zainteresovani tokom večeri i noći mogu da posete 9 lokacija, na kojima će im biti dostupno 20 programa, već postojećih ili novih. Programi u Kragujevcu:

Galerija Rima (Branka Radičevića 20), za potrebe programa Noći muzeja produžava trajanje izložbe akademskog slikara, profesora i dekana Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu akademika Stojana Ćelića, za koga se smatra da je bio i akter i tumač svog vremena u oblasti likovne teorije. Izloženi su njegovi radovi iz privatnih kolekcija, nastali od pedesetih godina XX veka, pa do kraja umetnikovog života, 1992. godine.

U Galeriji Mostovi Balkana (Kralja Petra I br. 6), predstavlja se slikar Mišo Filipovac, član ULUS-a, stručni savetnik na kragujevačkom FILUM-u, čija je samostalna izložba crteža "Skupovi" otvorena u četvrtak, 5. juna u 18h, pa je ova postavka uključena i u program Noći muzeja.

Spomen muzej "21. oktobar" (Desankin venac bb, Šumarice) predstaviće jednu novu izložbu i dve stalne postavke. U holu, na donjem nivou muzeja, postavljena je izložba "U veri", odnosno nova kolekcija nakita Slavoljuba Galića Đanija, inspirisana srednjevekovnim relikvijama, a posebno stilizovanim krstovima. Nakit je modernih formi, a napravljen je u kombinaciji srebra i zlata.U nastavku donjeg nivoa je ciklus slika "Kragujevac 1941", legat Petra Lubarde, a na gornjem nivou Muzeja je multimedijalna izložba o Kragujevačkoj tragediji 21. oktobra 1941. godine.

Muzej "Stara livnica" (Trg topolivaca 4), uz svoju stalnu postavku, koja govori o istorijskoj, umetničkoj i industrijskoj baštini Vojnotehničkog zavoda i Kragujevca, otvara izložbu dokumenata Istorijskog arhiva Šumadije, koja govore o generalu Jovanu Belimarkoviću, vojskovođi, profesoru Artiljerijske škole, upravniku Topolivnice, ministru, predsedniku Senata. Muzej će 7. juna biti otvoren za posetioce od 18h do 24h.

Studentski kulturni centar (Radoja Domanovića 12) u svojoj galeriji predstavlja izložbu „Format Mali 2014". To je putujuća izložba 53 autora koji predstavljaju isti broj radova malog formata, urađenih u različitim tehnikama i sa različitim slikarskim prilazima. Ova izložba, već osmu godinu, kreće iz Užica na put po Srbiji, gde će je videti ljubitelji umetnosti u preko 20 gradaova. Galerija će biti otvorena od 18 do 24 h.

Dom omladine (Branka Radičevića 1) će publici predstaviti izložbu "Figuracija vs. apstrakcija" mladih umetnica Ane Ivanović i Tijane Gogić, čija je zajednička crta traženje uporišta u realnom svetu, ali se njih dve razlikuju u kasnijim razvijanjima tih uticaja okoline. Dom omladine predstavlja iste večeri i program "Galerija na galeriji", koji je privremena intervencija u prostoru, odnosno na fasadi zgrade Doma omladine. Idejni tvorac ove izložbe je Danijela Rupić.Ovogidišnji program u okviru Noći muzeja u Domu omladine, deo je projekta „Regionalni festival urbane kulture Šumadija 2014." koji organizuju NVO „MillenniuM" i Neformalna umetnička grupa „ZiD" iz Kragujevca, u partnerstvu sa Domom omladine Kragujevac i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Galerija "ART" (Branka Radičevića 20) tradicionalno predstavlja radove nastale na likovnoj koloniji Buljarica XI (jun 2013) i XII (septembar 2013). Posetioci će moći da vide slike trinaestoro eminentnih slikara iz Srbije, a kao uspomenu će dobiti manju reprodukciju izloženih radova, po izboru, što je takođe tradicija učešća galerije "ART" u Noći muzeja.
Prva kragujevačka gimnazija i Đački parlament (Daničićeva 1, Đački trg) učestvuju sa nekoliko programa, u terminu od 18h do 02h. U holu Gimnazije, koja je i sama istorijski spomenik, biće izložena kolekcija umetničkih dela koja su u njenom vlasništvu. Spomen učionica na spratu, biće takođe otvorena za posetioce, a na putu do nje oni će moći da vide na zidovima hodnika i fotografije znamenitih ličnosti, koje su životom ili radom vezane za Kragujevac i gimnaziju. Ispred gimnazije biće postavljeno platno na kojem će učenici oslikavati glavne simbole "Prošlosti u jednoj noći". Program upotpunjuju i akcija "Ptičica", foto konkurs, baletski performans, program za decu, a u večernjem terminu je i koncert benda "Trag" i Lazara Ćirkovića. Ovaj šesnaestogodišnji učenik drugog razreda Prve kragujevačke Gimnazije, osvojio je nedavno u Nišu drugu nagradu na republičkom takmičenju za frankofonu pesmu, a pre toga je bio prvi i u regionu. Svojim sugrađanima je poznat i po organizovanju dva humanitarna koncerta.

Univerzitetska galerija (Jovana Cvijića bb, Univerzitet), u terminu od 19h do 23h, predstavlja izložbu pod nazivom „Kletve i klevete, maslačak i sekire", koja prikazuje fotografije i eksponate, nastale prilikom rada na monografiji „Planinsko ostrvo Šumadije". Autori su mr Milan Aleksić i slikar i grafički dizajner Vidan Papić, redovni profesori Filološko umetničkog fakulteta.

U Noći muzeja ulaz se u Kragujevcu ne naplaćuje.

Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" neće imati program u novom terminu Noći muzeja, a za prethodni datum planirana izložba retkih knjižnih eksponata iz Muzeja knjige Viktora Lazića odlaže se do jeseni.

Kragujevački Narodni muzej takođe ne učestvuje 7. juna u programu Noći muzeja, a postojeće izložbeu Konaku kneza Mihaila, Umetničkoj galeriji, zdanju Stare skupštine i Malom likovnom salonu zainteresovani mogu da pogledaju 7. i 8. juna u terminu od 10 do 14 sati.

Tekst: Slavica Jovanović GTO

Podeli ovu vest

13/06/2015 0 comment

Pirotski kačkavalj, peglana kobasica poznata zbog svojih afrodizijačkih svojstava i kao "pirotska vijagra", jagnjetina i nadaleko čuveni pirotski roštilj, ali i srpski kajmak i ajvar postali su pravi hit među gurmanima u Moskvi. Mosklovljani sve te sprks ei pirotske specijalitete mogu da probaju zahvaljujući restoranu srpske nacionalne kuhinje ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti