fbpx

Vukov sabor u Tršiću - dani posvećeni srpskom prosvetitelju

Vukov sabor u Tršiću - dani posvećeni srpskom prosvetitelju

81. Vukov sabor, najstarija manifestacija posvećena srpskom prosvetitelju, počela je  u Tršiću, naučnim skupom „Savremena srpska folkloristika 2", kojim se obeležava i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Posle trodnevnog naučenog skupa, Sabor će biti otvoren u ponedeljak 8. septembra u Vukovom domu kulture u Loznici programom "Moj grad", kojim će biti predstavljena kultura i istorija grada Subotice.

Završna svečanost je u nedelju 14. septembra, kada će na Saborištu u Tršiću ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda izvesti predstavu "Srpska trilogija", a saborsku besedu održaće predsednik Matice srpske iz Novog Sada Dragan Stanić, javlja Tanjug.

Tokom trajanja manifestacije biće organizovano dvadesetak različitih sadržaja, među kojima su, kako se navodi u progrgamu manifestacije, i tematske izložbe i tribine.

Biće organizovano i takmičenje guslara Srbije, Republike Spske i Crne Gore, a predstaviće se i Bunjevački kulturni centar iz Tavankuta i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

Program "Homo Balkanikus", koji će biti priređen u okviru manifestacije, podrazumeva preispitivanje Balkana kao kulturno-istorijskog prostora, i mesta naše kulture u tom raznolikom diskursu.

Imajući u vidu jubilej 150.godina od rođenja Branislava Nušića, jedan od programa u okviru 81. "Vukovog sabora" biće posvećen i tom datumu, navodi se u programu manifestacije.

Biće održan i okrugli sto na temu "Kako Vuka Karadžića, njegov rad i delo, približiti savremenom mladom čoveku" na kome je najvljeno učešće Rajne Dragićević, Vuleta Đurića, Bojana Škorca...

U cilju promocije nematerijalnog nasleđa, u okviru 81. "Vukovog sabora" posetiocima završne svečanosti biće omogućeno da pevaju i igraju sa folklornim ansamblom KUD "Karadžić", da uče da sviraju frulu i gajde i da pevaju izvorne narodne melodije sa duetom Mavrak i Antonić.

Organizator manifestacije je Centar za kulturu iz Loznice a pokrovitelji su grad Loznica i Ministarstvo kulture i informisanja.(RTS)

 

Podeli ovu vest

23/01/2015 0 comment

Život i delo vožda Karađorđa, grandiozne istorijske figure u Srbiji 19. veka, protkani su čitavim nizom mitskih elemenata, na koje dosadašnji istraživači nisu obraćali dovoljno pažnje. Prvi takav element je vezan za njegovo rođenje. Po narodnoj legendi, koju je u "Serbijanki" zabeležio Sima Milutinović Sarajlija, kaže se da se na zvezdanom nebu ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti