fbpx

"Srbi na Krfu" - film o srpskoj vojsci i narodu u Velikom ratu

"Srbi na Krfu" - film o srpskoj vojsci i narodu u Velikom ratu

Dokumentarni film "Srbi na Krfu", koji kroz hronologiju dogadjaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda, albansku golgotu, i čije je snimanje u toku, predstavljen je danas, a premijera se očekuje naredne godine na Krfu.

U filmu, kako je rečeno na konferenciji za novinare na vojnom brodu Kozara, na kojem su i snimljeni prvi kadrovi, korišćene su do sada neobjavljene fotografije i ahrivski snimci koje su tokom evakuacije na Krf zabeležile savezničke armije.
Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je da to ministarstvo ima zakonku obavezu negovanja tradicija oslobodilačkih ratova, ali još važnije, ima dužnost da budućim generacijama pomogne da nauče našu istoriju i usvoje najslavnije primere našeg naroda.

- Narod koji ima istoriju kakvu mi imamo, nema razloga da je se stidi, prećutkuje i da dozvoli da bilo ko pomisli da su Srbi narod bez istorije - rekao je Vulin.
On je dodao da ni posle 100 godina od Prvog svetskog rata naša deca o njemu ne znaju dovoljno, te da je film prilika da deci pokažemo iz kako velikog naroda dolaze i koliko su im veliki bili preci.

- Srbi su iz Prvog svetskog rata izašli kao pobednici, ali su izvukli i neke pouke. Nadamo se da će velike sile koje o ratovima odlučuju izvući pouke i iz Prvog i iz Drugog svetskog rata i da se takvi ratovi više neće ponavljati - poručio je Vulin.
Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvek na raspolaganju kada su u pitanju ovako veliki državni projekti.

- Tu smo da pomognemo da srpska istorija nikad ne bude zaboravljena i da budućim generacijama ostavimo na znanje šta je sve Srbija prošla u njenoj bogatoj istoriji - rekao je Gašić.

Autorka filma Slađana Zarić zahvalila je resornim ministarstvima na podršci kao i ambasadi Velike Britanije koja je omogućila istraživanja u Londonu.

Ona je rekla da je za sada snimljen deo filma u Srbiji i Engleskoj, a da slede snimanja na lokacijama na Kosovu, Crnoj Gori, Albaniji, Italiji, Francuskoj i Grčkoj.

- U filmu dominiraju lokacije, i na svakoj će istoričari pričati autentične priče bazirane na izjavama ljudi koji su prošli albansku golgotu - rekla je Zarić.

Na pitanje koliko je sredstava izdvojeno za snimanje filma, ni autorka ni ministri nisu želeli da daju odgovor.

Gašić je rekao da vrednost filma nije u novcu već u onome što će ostaviti budućim generacijama, i da će svaki dinar biti potrošen transparentno, dok je autorka navela da film košta sigurno "za desetinu manje nego što bi koštala privatna produkcija".
Film realizuje Radio telezivja Srbije, u saradnji sa ministarstvima odbrane i za rad.

srbi na krfu foto rts iwm

Podeli ovu vest

15/08/2019 0 comment

Jedan od najznačajnijih segmenata Vrnjačkih kulturnih svečanosti je Festival filmskog scenarija, koji je za 42 godinu postojanja, ostajući dosledan svojoj prvobitnoj ideji, bio dostojan dijagnostičar vrlina i mana i nezaobilazni hroničar na širokom prostoru scenaristike. U tom kontekstu, a u prilog raspravi imamo li mnogo filmskih ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti