fbpx

5. FESTIVAL “DANI DANILA LAZOVIĆA”

5. FESTIVAL “DANI DANILA LAZOVIĆA”

Jubilarni Festival “Dani Danila Lazovića” u Priboju,  ove godine obeležava jubilarnih pet godina postojanja i čuvanja uspomene na lik i delo doajena našeg velikana, glumca Danila Lazovića.Cilj festivala je da se neguje sećanje na doajena srpskog glumišta, afirmiše govorenje poezije medju studentima glume Akademije umetnosti, a i da se građanima Priboja i gostima predstave novi kulturni sadržaji.

Kao i svake godine festival se održava u Priboju, od 18. do 21.oktobra.Festival otvara izložba “Prvih pet godina” u Zavičajnom muzeju, dok će u Domu kulture Pivo Karamatijević glumci Nebojša Dugalić i Boris Pingović uz muzičku podršku izvesti svoj kabare “Da, to su bili dani”.

Drugog dana gostuje predstava “Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Ane Đorđević, a po tekstu Stojana Srdića.

predstava moje detePredstava"Moje dete"

U predstavi igraju: Ivana Nikolić, Jovana Gavrilović, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić i Mladen Sovilj.

Trećeg dana priliku da uživaju u programu imaće i najmlađi stanvnici Priboja gledajući predstavu “Siromašni Romeo” u režiji Ibrahima Hasangića.

Program “Upoznaj pribojske pesnike” osmišljen je tako da upozna publiku i goste sa lokalnom kulturom i velikim potencijalom domaćih pesnika.

Treći dan, tradicionalno, biće obeležen programom “Danilu u čast”. Ove godine gosti će biti Tanja Bošković, Irfan Mensur, Snežana Savić, Rade Marjanović, Milica Milša i domaćin festivala Mihailo Laptošević.

Četrvti dan obeležiće takmičenje studenata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije u govorenju poezije.

Ovogodišnji gost glumac je Milutin Mima Karadžić, dok je muzički gost glumica Ana Sofrenović. Stručni žiri čine: profesor dr.Radovan Knežević, profesor Dubravka Drakić, profesor Andrijana Videnović, rediteljka Nataša Poplavska i gost glumac Mima Karadžić.

Na završnoj večeri festivala biće predstavljen i pobednik “Internet konkursa u govorenju poezije”.

Pobednik će poneti prestižnu nagradu “Povelja Danilo Lazović” i novčani deo nagrade koji se obezbeđuje pod pokroviteljstvom predsednika opštine Priboj.

Osnivači fetsivala su Dom kulture Pivo Karamatijeć i Zavičajni muzej Priboj, a pod pokroviteljstvom opštine Priboj i predsednika opštine Priboj.

Podeli ovu vest

08/08/2013 0 comment

Kao i ranijih godina, u okviru Kulturno-sportsko-turističkog leta, biće organizovana Gastro-turistička manifestacija „Dani banice 2013" u periodu od 9.–11. avgusta 2013. Manifestacija je takmičarskog karaktera i neguje običaje, kulturu i tradiciju ovog kraja Srbije. Ova manifestacija pokušava da sačuva od zaborava stare kulinarske recepte naših ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti