fbpx

Izložba „Moda u modernoj Srbiji“

Izložba „Moda u modernoj Srbiji“

U 2019. godini, proslava Dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 06. novembra, proteći će u znaku mode. Tim povodom biće otvorena izložba Moda u modernoj Srbiji, čiji je kustos Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti. Na izložbi će biti predstavljen izbor od 81 modnog predmeta iz 19. i s početka 20. veka koji se čuvaju u muzejskoj Zbirci tekstila i kostima, praćen reprodukcijama građanskih portreta i dokumentarne građe iz različitih javnih i privatnih zbirki.

Tokom 19. veka, u Srbiji su se odigrale velike promene u političkoj, društvenoj, kulturnoj i privrednoj sferi. Ustanci protiv viševekovne osmanske vlasti, podignuti 1804. i 1815. godine, doveli su do donošenja dva sultanova hatišerifa, 1830. i 1831. godine, i stvaranja autonomne Kneževine Srbije, kao i do konačnog sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. i proglašenja Kraljevine 1882. godine. Prelazak sa feudalnog na kapitalističko društveno uređenje, pratila je izgradnja novih kulturnih modela s lokalnim specifičnostima i usvajanje kulturnih modela građanske Evrope.

Moda dobija važnu ulogu u vizuelnoj reprezentaciji i konstruisanju identiteta pojedinaca, pripadnika vladarskih porodica i građanske klase moderne Srbije. Razvijajući se u okviru kulturnog pluralizma 19. veka, ona prelazi put od osmansko-balkanskog kulturnog modela na početku veka, do ulaska u evropski sistem moderne mode u njegovoj drugoj polovini. Modne promene u ovom periodu nisu bile vidljive samo u oblicima odeće, već i u načinu njene proizvodnje i tržišnog plasmana.

Nosioci procesa izgradnje moderne države, pripadnici srpske građanske klase, uspešno su prilagodili svoj vizuelni izgled evropskim uzorima, dok je modno tržište svojom bogatom i raznovrsnom ponudom odgovaralo njihovim zahtevima. Posebno mesto u građanskom odevanju našao je nacionalni kostim, konstruisan od nacionalizovanih elemenata, preuzetih iz „tradicionalnog“ osmansko-balkanskog odevnog asortimana. Materijal predstavljen na izložbi Moda u modernoj Srbiji svedoči o dinamičnim promenama modnog sistema i društva u Srbiji 19. veka.

moda 19 vek

Postavku izložbe Moda u modernoj Srbiji dizajnirala je arhitekta Aleksandra Tosman, dok su za konzervaciju izloženih predmeta zaslužni Atelje „Arachne“ i konzervatori Muzeja primenjene umetnosti Milan Andrić i Marija Labudović Pantelić. Draginja Maskareli je takođe autor kataloga izložbe, koji je dizajnirao Dušan Tkačenko. Autor fotografija u katalogu je Veselin Milunović.

U okviru proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti, tokom svečanog otvaranja izložbe, biće prezentovane modne vinjete kreatorke Valentine Obradović. Odeću i obuću iz modne linije „Love by Valentina“ upotpuniće vuneni aksesoar Šaulina Aleksandre Šaule, nakit „ELM Jewelry“ Vesne Milošević, frizure Dragane Trivić i šminka Branke Đurašković Jovanović.

Tokom izložbe, u Muzeju primenjene umetnosti biće organizovan bogat prateći program. Svake srede u 17.30 časova, u okviru ciklusa Predavanja sredom, stručnjaci iz zemlje i inostranstva držaće predavanja na različite teme vezane za modu i odevanje u 19. i početkom 20. veka, dok će svakog petka u 17.30 sati, u okviru ciklusa Vođenja petkom, svoje utiske o izložbi sa posetiocima deliti gosti-vodiči, javne ličnosti iz sveta mode, novinarstva, književnosti, pozorišta i dr.

Deo pratećeg programa izložbe je i virtuelna izložba Dobrila Stojanović: četiri decenije stručnog i naučnog rada u oblasti tekstila i mode, čiji je autor viši bibliotekar Andrijana Ristić. Izložba će biti postavljena u Digitalnoj biblioteci Muzeja primenjene umetnostisa idejom da omogući otvoren pristup rezultatima bogate kustoske karijere Dobrile Stojanović (1925–2018), prvog kustosa muzejske Zbirke tekstila i kostima, koji je postavio temelje muzealizacije mode u Srbiji.

Prijatelji proslave Dana Muzeja primenjene umetnosti i izložbe Moda u modernoj Srbiji su kompanija „Albo“ i modna linija „Love by Valentina“.

Podeli ovu vest

28/03/2017 0 comment

Jabuka  "Budimka" ili kako je još zovu "Đula",  se gajila na području Starog Vlaha mnogo pre nego što je stanovništvo tog područja počelo da ima dodir sa Ugarskom (grad Budim). Smatra se da ime potiče od stare župe Budima, Donjih Vasojevića, gde je Sveti Sava osnovao jednu od dvanaest episkopija („U Budimu Hram ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti