Poslednji ruski car pola veka skrivan u Žiči

Poslednji ruski car pola veka skrivan u Žiči

Freska poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova otkrivena je u manastiru Žiča kod Kraljeva. Freska je decenijama brižljivo skrivana jer su žičkim monasima vlasti 1945. godine naredile da je prekriju.

Jedina freska ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova u našoj zemlji nalazi se u manastiru Žiči, a otkrivena je tek pre nekoliko godina, jer je tajna njenog postojanja bila strogo čuvana među monahinjama.
Tajanstvena freska otkrivena je u Crkvi Svetog Save, u manastirskom kompleksu Žiče, ispod običnog papira koji je bio pričvršćen pribadačama. Fresku su 1945. godine pokrili duhovnik manastira otac Dositej i tada, mladi monah otac Gerasim. Bili su prisiljeni da to urade, jer je naredba stigla od lokalnih organa vlasti, svedoči jedna od najstarijih monahinja u Žiči, monahinja Dorotea.

"Freska se nije smela pokazati. Nije se mogla ni spomenuti", priča monahinja Dorotea. "Prekrili su je plavim pak-papirom i ponašali se kao da ona ne postoji. Boja na plavom papiru je bledela. Postajala je sivkasta i sve više se izjednačavala sa patinom na zidu koji je takođe bio u sivim tonovima. To je, u izvesnom smislu, dobro došlo i spaslo fresku da ne bude uočljiva."

Nekoliko pribadača je ostalo po obodu freske. Portret poslednjeg ruskog monarha odlično je očuvan. Crkvu je oslikao baron Nikola Majendorf 1937. godine. Delo ovog ruskog emigranta blagoslovio je vladika Nikolaj Velimirović.
Protojerej stavrofor Ljubinko Kostić kaže da je vladika Nikolaj voleo Ruse i ukazivao čast mnogima. Tako je ovde stigao i baron Majendorf, koji je crkvu i oslikao.

"Vidimo u ovoj crkvi jedinstvenu fresku ruskog cara Nikolaja Drugog Romanove i druge ruske svetitelje - Serafima Sarovskog, Svetog Velikog ruskog kneza Vladimira, pokrstitelja Rusije u kombinaciji sa srpskim svetiteljima i freskama koje su vrlo značajne istorijski ovde za Žiču i Svetosavski hram", kaže Kostić.
Car Nikolaj Aleksandrovič je bio imperator Rusije, kralj Poljske i Veliki knez Finske. Nikolaj i njegova supruga Aleksandra Fjodorovna imali su petoro dece. Svi su streljani 17. jula 1918. godine u Jekaterinburgu, čime je ugašena loza Romanovih. Posle ubistva cara više od dva miliona Rusa, na čelu sa plemstvom, emigriralo je u inostranstvo.

 
Baron Majendorf nije bio jedini ruski emigrant koji je boravio u Žiči. Tridesetih godina prošlog veka ovde je živeo jedan tajanstveni monah. O njegovom životu nikada se u Žiči nije pričalo. Zna se samo da potiče iz Rusije i da je njegov identitet čuvao sam vladika Nikolaj Velimirović.
Otac Ljubinko pokazao je monaško groblje gde su sahranjivani žički monasi, monahinje i crkveni velikodostojnici. Tu je i grob monaha Haritona: "On je sahranjen ovde, bez drvenog sanduka, samo u monaškoj rizi u mantiji. S jedne i druge strane glave su stavljene po tri cigle i preko njih jedna dašcica da oni prvi grumeni zemlje, kojim bude zasut, ne oštete njegov lik."

Monah Hariton je poreklom iz ugledne porodice. Pretpostavlja se da je bio u srodstvu sa carskom porodicom. Sve to ukazuje na veze Rusije i Žiče. Još je mnogo tajni pohranjeno u manastiru.


Izvor: vesti-online.com

Podeli ovu vest

19/01/2014 0 comment

Ostale su brojne anegdote o odnosu Nikole Pašića sa novinarima,piscima,štampom...Srpski književnik Milovan Vitezović je u svojoj Beležnici podsetio na neke od njih: Nikola Pašić nije slovio za blistavog govornika, ali se mnoge njegove rečenice i dan-danas citiraju kao kakve narodne umotvorine. I kad je govorio i kad je ćutao, to je bilo ...

10/07/2018 0 comment

NikolaTesla, slavni srpski naučnik jedan je od najvećih svetskih genijalaca svih vremena. Možda ste se zapitali,kako je postizao vrhunsku ...

14/09/2019 0 comment

Manastir Tuman vekovima stoji kao temelj svedočenja naše istorije, i neprocenjive vrednosti kulturnog značaja Srbije, takođe i okupljanja ...

04/10/2019 0 comment

Festival igre i muzike “Zov ravnice” realizuje se sa ciljem praćenja mladih i talentovanih ljudi u oblasti muzike i igre prvenstveno zbog ...

16/10/2019 0 comment

Prvobitno istkan kao upotrebni predmet, pirotski ćilim je odavno prevazišao razloge nastanka i postao statusni simbol. Označavao je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!