fbpx

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

Ovaj dan smatra se jednim od dva najveća hrišćanska ,pravoslavna i narodna praznika.Najvažniji božićni simboli u narodnoj tradiciji jesu:česnica, polažajnik i pečenica.Praznik počinje pozdravom: "Hristos se rodi", i odgovorom: "Vaistinu se rodi!"

Česnica je obredni hleb koji se mesi samo za Božić.U pojedinim krajevima česnica se zove i veselica,pogača. Ona se mesi od belog brašna i bez kvasca.Voda kojom se zamesi česnica je "nenačeta voda",odnosno voda koja se u ranu zoru zahvata sa izvora ili bunara.Danas se u gradskim uslovima česnica mesi vodicom koju je osveštao sveštenik prilikom obilaska doma.

Položajnik (polaženik,polaznik,pohodnik...) jeste prva osoba koja uđe u porodični dom na Božić.Položajnik dolazi sam ili se unapred dogovori s domaćinom da dođe kao prvi gost u kuću.Veruje se da je on batlija.Nekad je položajnik donosio specijalno umešen kolač koji je davao domaćici,vina ili rakije za domaćina i nešto metalnog novca kojim će darivati badnjak i malo pšenice kojom će darivati kuću. Položajnik pozdravi dom i sve ukućane sa: "Hristos se rodi!" prospe pšenicu po kući,a u isti mah neko od ukućana zaspe položajnika pšenicom. Tad on priđe ognjištu gde gori badnjak,uzme grančicu badnjaka i džara čarka vatru da polete varnice govoreći:

Koliko varnica,toliko zdravlja,
Koliko varnica,toliko sreće i veselja,
Koliko varnica,toliko parica.

Nabraja sve što misli da u domaćinovoj kući treba da se umnoži,a obavezno završava govor rečima:"Amin,Bože daj!".
Danas u mnogim stanovima nema ognjišta ni vatre.Zato je jednostavnije na ostacima slavske sveće koja stoji u čiraku zapaliti list ili grančicu badnjaka i simbolično napraviti nekoliko varnica.

Pečenica je krvna žrtva koja se prinosi Bogu,što je poznato još iz vremena pre Novog zaveta.Hrišćanska crkva je ovaj običaj prihvatila i blagoslovila s obrazloženjem da posle Božićnog posta,koji traje 40 dana,jaka i mrsna hrana,pogotovo u zimskom periodu dobro dođu.Pažljiv odnos prema odabiru pečenice na Tucindan i njeno ritualno spremanje svedoče o velikom značaju koje ona zauzima u Božićnim običajima. Kad je pečenica ispečena i skinuta sa ražnja,čuo bi se pucanj iz puške.

U narodu je uvreženo verovanje da se o Božiću moraju uraditi određene stvari I da će onda tokom naredne godine biti lakše.To je čuvena izreka u Srba:"Valja se!".Sve što vam je zadavalo muke preko godine,treba uraditi rano ujutru na Božić i to više neće predstavljati problem.
Vodom u kojoj je opran sud od mešenja česnice zalivale su se voćke da bi bolje rodile naredne godine ili se ona sipala u saksije s cvećem kako bi lepše cvetalo.Testo koje bi ostalo na rukama posle mešenja česnice domaćica je skidala i stavljala na voćke koje su slabo rađale,da bi naredne godine dale više ploda.

S konopca kojim je vezan naramak slame koji se unosio u kuću treba ujutro na Božić u dvorištu napraviti krug i u njega staviti kukuruza i pšenice da bi se kokoške nahranile.Veruje se da će one tako cele godine nositi jaja na jednom mestu.
Za Božić je uobičajeno otpevati tropar. U pravoslavlju,tropar je crkvena pesma posvećena nekom svetitelju ili prazniku i najčešća je strofa crkvenog pesništva.Prema temi koju opisuju,tropari se i imenuju.Tako Božićni tropar opisuje rođenje Isusa Hrista i zato se zove:"Rođenje tvoje".

Rođenje tvoje,
Hriste Bože naš,
Obasjalo je svet
Svetlošću bogopoznanja.
Jer tada je one,
Što zvezde obožavahu,
Zvezda naučila
Da se klanjaju Tebi,
Suncu pravde,
I da poznaju Tebe,
Istok sa visine;
Gospode, slava ti!

Autor:Dragomir Antonić 

Podeli ovu vest

29/03/2021 0 comment

Mala i niska crkva manastira Ježevice, 11 km. jugoistočno od Čačka, u istoimenom selu, podignuta je, kako kaže predanje, još u Dušanovo doba. Njen prvobitni izgled do danas je toliko izmenjen da je teško odrediti kome vremenu pripada. Po izvesnim elementima potseća na spomenike raške škole čija se tradicija vrlo dugo zadržala, naročito u severnim ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti