Divčibarski čarobni bor - drvo ljubavi

Divčibarski čarobni bor - drvo ljubavi

Na  Divčibarama, na putu ka Crnom vrhu, raste neobično stablo bora za koje se veruje da ima magijske moći.

U magične moći misterioznog "drveta ljubavi" na Divčibarama veruju i mladi i stari, a mnogo se legendi isplelo oko ovog čudotvornog mesta.

Kažu, kada bi mogao da govori, ovaj prelepi bor ispripovedao bi priča za pet ljubavnih romana o onima koji su pronašli sreću ispod njegove krošnje. Od davnina su ljudi dolazili do ovog drveta verujući da je sveto. Njegov čudan oblik koji podseća na dva zagrljena stabla, kao da potvrđuje da je ljubav najveća sila na svetu.

Meštani kažu da će svima koji pohode magični bor uskoro na emotivnom planu "procvetati ruže". Tu priču potvrđuju i brojni posetioci koji tvrde da im se posle posete ovom mestu dogodilo čudo i da je ljubav konačno pokucala na njihova vrata. Pored toga, mnogi veruju da molitve izrečene pokraj ovog drveta vraćaju harmoniju u porodicu i mire zavađene ljude.

Božanin san

Legenda kaže da su nekada davno na padinama Divčibara svoja stada napasali dvoje mladih Živojin i Božana. Svakodnevno su se sretali, pa je između njih ubrzo buknula ljubav. Jednog dana Živojin je zaprosio Božanu koja je odmah htela da krene sa njim, ali se silno plašila da je otac i majka ne prokunu.

Naime, kod kuće je imala tri starije sestre koje su već odavno bile spremne za udaju i znala je da će se roditelji protiviti ako to učini pre njih. I zaista, Božanin otac usprotivio se ovom braku ne samo zbog sestara već i zbog toga što je Živojin bio siromašan, a za svoju mezimicu želeo je bolju priliku.

Međutim, nije mogao da gleda kako mu kćerka vene od tuge, pa ipak pristade da im da blagoslov. U noći pred venčanje Božana usni san u kojem joj nepoznati glas reče da svima priča da se na proplanku gde su se zavoleli ona i Živojin nalazi bor – „drvo ljubavi" koje će dok je sveta i veka pomagati ljudima da nađu sreću. Kada se probudila, setila se sna ali je mislila da je sve to pogrešno shvatila jer joj je bilo teško da poveruje da su ona i njen dragi zaslužni za takvo čudo.

Ipak, posle nekoliko dana ispričala je san svojoj najstarijoj sestri koja još nije našla životnog saputnika, pa se devojka jednog dana iskrala iz kuće i otišla do misterioznog drveta. Kažu, nije prošlo mnogo vremena, a svatovi i nju odvedoše. Tada je Božana počela svima da priča za "drvo ljubavi", savetovala je sve svoje drugarice da posete ovo mistično mesto ne bi li se udale. Kažu da su Živojin i Božana doživeli duboku starost u zdravlju i veselju.

Mnogo je onih koji veruju da će im divčibarski čarobni bor pomoći da pronađu pravu ljubav. "Odlučila sam da godišnji odmor provedem na Divčibarama i tamo sam čula priču o neverovatnom 'drvetu ljubavi'. Poželelal sam da vidim to čudo prirode, pa sam ubedila prijateljice da pođu sa mnom, a one su usput zbijale šale na moj račun, a sve u smislu 'nije valjda da veruješ u to'.

Nijedna od njih nije verovala da tamo neko drvo može da reši ljubavne probleme. Ne mogu da kažem da sam bez rezerve gledala na to, ali ništa me nije koštalo da pokušam, imala sam skoro pedeset godina i nikada se nisam udavala.

Posedela sam malo pored drveta i pomislila želju da konačno upoznam srodnu dušu. Posle tri meseca u moju firmu došao je čovek sa kojim sam se brzo zbližila, a posle pola godine smo se venčali. Živimo u divnom, skladnom braku punom poštovanja i duboko verujem da mi je misteriozno drvo pomoglo da konačno nađem sreću", ispričala nam je Jelena iz Beograda.

Autor:D. Gostiljac Svet

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

18/11/2019 0 comment

Jagoštica je najzapadnije naselje Srbije, na granici sa Republikom Srpskom. Selo nad kanjonom Drine, gde se svi putevi završavaju, i ...

07/11/2019 0 comment

Prirodni rezervat koji se nalazi na zapadnom delu planine Kopaonik, na levoj strani klisure Smokovske reke iznad koje se uzdižu vrlo atraktivne stene ...

07/12/2019 0 comment

Zaštićeno područje „Kosmaj“ nalazi se na teritoriji administrativnog područja Beograda, gradska opština Mladenovac – ...

06/12/2019 0 comment

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu magičnim zimskim čarolijama, a prve pahulje zabele krovove i trgove, mnogi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!