Srebrno jezero - izuzetno mesto za odmor

Srebrno jezero - izuzetno mesto za odmor

Srebrno jezero nalazi se na sat i po vožnje od Beograda, u blizini Velikog Gradišta, živopisne varoši na obali Dunava. Veliko Gradište je u doba starog Rima predstavljalo važno strateško utvrđenje Pinkum. Nazvano po istoimenoj reci Pincus, današnji Pek, postalo je veoma brzo trgovački i zanatski centar i značajna rečna luka. Vrhunac razvitka naselje doživljava za vreme vladavine cara Hadrijana u II veku naše ere.

Reka Pek, čiji je izvor na Crnom vrhu, uliva se u Dunav kod Velikog Gradišta posle 124 km toka, noseći sitne čestice zlata.
Dunav, dubok i snažan, na putanji od Gradišta ka Kladovu, deli našu zemlju od Rumunije. Pre dvadesetak godina od Beograda do Velikog Gradišta stizalo se plovnim putem hidrogliserom, što je predstavljalo svojevrsnu atrakciju. Danas se stiže kopnom.

Na nasipu koji odvaja rečnu od jezerske vode, na dnevnoj svetlosti javlja se neverovatan, zbunjujući kontrast. S desne strane se vidi postkataklizmičan prizor – iz uzburkane tamne vode Dunava štrče ostaci bivše šume, poplavljene potapanjem ovog krajolika tokom izgradnje Đerdapa. Dok na levoj obali lenjo vijuga jezero, dugačko 14 kilometara, širine oko 300 metara, okupano suncem i omeđeno bogatom vegetacijom. Pumpe ugrađene u nasip svakodnevno ubacuju svežu vodu iz reke i izbacuju ustajalu jezersku. Bez toga raznovrsna flora i fauna ne bi bila tako bogata kao što jeste.

srebrno jezero unutrasnja 2

Na drugom kraju jezera, prema Kisiljevu, drvoredi postaju gušći. Iz njih katkad proviruju tremovi sa svojim minijaturnim kućama. Uz naselja naravno idu i marine u najrazličitijim oblicima protežući se gotovo čitavom dužinom leve obale.

Marine sagrađene od dasaka, metalne, ozidane ili u vidu pontona, glavni su kuriozitet jezera na kome je od plivanja veća atrakcija pecanje. Ovaj prirodni ribnjak prebogat je raznim vrstama slatkovodnih stanovnika. Ima tu amura, šarana, somova, smuđa, a o beloj ribi i da ne govorimo. U Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženo je da je tu uhvaćen šaran od 44 kilograma.

Srebrno jezero ima i svoju Nesi. Legenda kaže da u dubokom mulju daleko od naseobina živi som težak preko 200 kilograma čija se senka može primetiti ponekad iz vazduha. Ribolovačke priče su razne, a ruke nisu dovoljno duge da se opiše veličina ulova.
Gosti koji do Srebrnog jezera stignu čamcima ili brodićima, na raspolaganju imaju bezbednu marinu. Organizovane su posete za Viminacijum i manastir Tumane, možete otići do Golubačkog grada,kao i na izlet do Đerdapske klisure.

U svakom slučaju, izbor da odmor provedete na Srebrnom jezeru je savršen,a utisci turista koji svake godine sve više posećuju ovaj biser srpskog turizma su fantastični.

akva park srebrno jezero

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

21/05/2020 0 comment

 Ramaća je šumadijsko selo smešteno na istočnim obroncima planine Rudnik, u blizini Ramaćkih visova (813 mnv). Takav geografski položaj pruža ...

28/05/2020 0 comment

 Ova retka ptičica je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a najviše je ima na planini Tari. Svračak rusi je ptica dužine do 18 cm iz porodice ...

07/05/2020 0 comment

Voziti planinski bicikl kroz prelepu prirodu je prava avantura! Upravo takva prilika je za svakog ljubitelja ove rekreacije i sporta je Golija , ...

22/05/2020 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!