fbpx

Ćubasta senica, gnezdarica Tometinog polja

Ćubasta senica, gnezdarica Tometinog polja

Požega se nalazi na važnom migratornom putu ptica, koji vodi od srednje Evrope, preko Balkana, Male Azije do zimovališta ptica u Africi. Zbog toga je područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju.

Za posmatrače ptica je najzanimljivije područje Tometinog Polja jer je to međunarodno značajno područje za ptice (IBA područje) a posebnu vrednost predstavlja prisustvo u gnezdilišnom periodu vrsta kao što su krstokljun, čižak, leganj, obični popić, ćubasta senica, obična crvenrepka, kos kamenjar, senica šljivarka i strnadica kamenjarka. Za neke od navedenih vrsta, vezanih za planinska područja i četinarske šume, to su jedini lokaliteti njihovog prisustva u severozapadnoj Srbiji tokom letnjeg perioda i samim tim granica rasprostranjenja. Na Maljenu se gnezdi veliki broj ptica grabljivica, a otvoreni tereni Tometinog Polja su njihovo lovište.

Jedna od prelepih ptica, koja privlači pažnju svih koji u ovo mesto dođu da posmatraju mnogobrojne vrste, svakako je i ćubasta senica.

Ćubasta senica je ptica dužine 10,5-12 cm, raspona krila 17-20 cm i mase 10-13 grama. Perje je smeđe boje na gornjem delu tela, a beličasto-sivo sa donje strane, dok su bokovi obojeni svetlo žutim nijansama. Glava je sivo-bele boje, sa crnim podbratkom.

Odlikuje je prepoznatljiva perjana „ćuba", odakle joj potiče i narodno i naučno ime. Obojenost mužjaka i ženki je slična, a mlade ptice su više smeđe i sa manje izraženom perjanom krestom u odnosu na odrasle.

Ishrana ćubaste senice sastoji se od insekata i paukova, a čini je širok spektar vrsta.
Van perioda gnežđenja, pretežno zimi, hrani se semenjem četinara i listopadnog drveća. Pretpostavlja se da je vezanost ove vrste za stare šume posledica prisustva lišajeva u njima. U lišajevima žive primitivni insekti, kao što su rodovi Collembola i Psocoptera, koji su čest plan paukova i kosaca, kojima se ćubaste senice hrane. Čest izvor hrane su i lisne vaši.

Gnežđenje ove vrste obično počinje krajem marta, kada par traži pogodno mesto za smeštaj legla. U većini slučajeva, gnezdo je u duplji na dubećem mrtvom stablu, ređe u oborenom trupcu, a obično je kopaju same ptice. Dubeći mrtvi borovi mogu stajati i po nekoliko desetina godina, pa ptice često ponovo koriste isto stablo za gnežđenje, ali svake godine kopaju novu gnezdeću duplju.

Izrada duplje traje dve do tri nedelje, a obavljaju je isključivo ženke. Za oblaganje unutrašnje šupljine gnezda često koriste lišajeve, dlaku životinja, paukove mreže i pera drugih ptica. Krajem aprila ili početkom maja, ženka polaže 4-8 riđih jaja na kojima ona isključivo sedi. Mladunce u početku hrane oba, ali kasnije jedan od roditelja preuzima na sebe ishranu mladunaca. Mladi napuštaju gnezdo 17-22 dana nakon izleganja, a od svojih roditelja zavise još najmanje 3 nedelje i sa njima se tokom ovog perioda zajedno hrane.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

20/04/2024 0 comment

U podnožju planine Gučeva, rasuto je jadarsko seoce Tršić, rodno meaše novije književnosti Vuka Stefanovića Karadžića. Od Vukove porodice u Tršiću ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti