fbpx

Obnavlja se zamak Solotnik na obroncima Tare

Obnavlja se zamak Solotnik na obroncima Tare

Opština Bajina Bašta raspisala je tender za izradu idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije srednjovekovnog zamka Solotnik. Plan je da ostaci zamka Solotnik koji se nalazi u selu Solotuša, na obroncima Tare, budu obnovljeni po uzoru na originalne metode i tehnike gradnje, kako bi ovom objektu bio vraćen nekadašnji izgled.

Kako se navodi u dokumentaciji, projektom je potrebno predvideti celovitu obnovu srednjovekovnog zamka na osnovu svih sačuvanih materijalnih podataka. Obnovu zamka potrebno je izvršiti tako da se kružna kula i dvorana mogu koristiti kako za prezentaciju nalaza sa samog lokaliteta, tako i za promociju kulturno istorijskih vrednosti ovog srednjovekovnog utvrđenja i područja na kome se lokalitet nalazi – navodi se u dokumentaciji.

zidine solotnika 1foto: Drina Info

Obnovu zidova, dodaje se, potrebno je predvideti po uzoru na originalne metode i tehnike gradnje, s tim što bi se za spoljašnja lica koristio prvobitno upotrebljen kamen izdvojen prilikom uklanjanja obrušenog gradiva u istoj tehnici i slogu, sa ispunom nedostajućih masa zidova, a za unutrašnja zidanja je potrebno nabaviti kamen iste vrste za obnovu nedostajećih delova građevina.

solotnik 2foto: Drina Info 

U kuli i ostalim građevinama sva mesta greda i međuspratnih konstrukcija obraditi, oblikovati i obnoviti prema zatečenim ostacima i dimenzijama.

Kako se ističe, prilikom izvođenja pripremnih građevinskih radova i raščišćavanja potreban je stalni nadzor arheologa, a imajući u vidu specifičnu lokaciju kompleksa, tj. udaljenost od urbanih naselja, dodaje se, neophodno je projektom predvideti snabdevanje električnom energijom i vodom.

Solotnik, u narodu poznat i po nazivima Kulina, Grad i Jerinin grad je smešten na kamenoj uzvišici koja se strmo spušta u Solotušku reku, tako da mu je sa severa, zapada i istoka nemoguće prići. Blizina planine Tare, koloritan prostor na kome se nalaze ostaci zamka i brojne legende o Solotniku doprinele su da on postane sve privlačnije odredište za turiste i posetioce željne avanture i upoznavanja sa viteškim vremenima srpskog srednjeg veka. U prethodnih par godina obavljani su radovi na raščišćavanju na lokaciji, izvršeno snimanje terena, snimljene geometarske podloge i urađeno geomehaničko snimanje terena.

O samom zamku se iz istorijskih izvora može vrlo malo saznati. Smatra se da je utvrđenje podigao nepoznati srpski velikaš u XIV ili XV veku, sa ciljem da se osigura trgovački put između Starog Užičkog grada i Višegrada. Danas su na stenovitom platou iznad Solotuške reke, 10km od Bajine Bašte, vidljiva masivna i još uvek relativno dobro očuvana zidna platna poznosrednjovekovnog zamka Solotnika koji je arheološki sondažno istražen tokom 2007-2008. godine od strane arheologa Filozofskog fakulteta u Beogradu pod rukovodstvom dr Đorđa Janković.

U poslednjih par godina izvršena su dodatna arheološka istraživanja i priprema projekta postojećeg stanja za ovaj fantastični srednjovekovni dvorac. Ceo posao je realizovan pod vođstvom profesora Mirka Kovačevića, arhitekte sa ogromnim iskustvom u oblasti srednjeg veka i naučnika koji radi na poslovima obnove naše najveće svetinje, manastira Hilandar. Nadzor nad radovima obavljao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, a ispred njega je radove na terenu pratila istaknuti arheolog Gordana Gavrić.

Autor: Siniša Spasojević

 

 

Medije

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti