fbpx

Gastronomija

Grčka hrana je divna mešavina orijentalnih i evropskih jela, kuvanih različitim metodama, od pržene do spremane na pari. Grčka hrana je ukusna i lako se…
Velika je hranljiva vrednost spanaća. Sadrži obilje mineralnih materija, u najvećoj meri kalijum,kalcijum, magnezijum,gvožđe,fosfor... Spanać je čuvar zdrafvlja I ima veliko antioksidantno dejstvo. Podjednako je…
Smokva je jedna od prvih voćaka koje je čovek počeo da uzgaja. Smokve sadrže veliki procenat vode,imaju visok nivo prirodnih šećera (fruktoze i glukoze),od mineralnih…
Ovaj koktel koji se priprema u Indiji je vrlo ukusan i odličan za osveženje u vrelim letnjim danima.Lako ćete ga napraviti. Dobro umutite jogurt sa…
U mesu divljači uživamo hiljadama godina unazad. Ono predstavlja pravu postasticu za gastronomske sladokusce. Osim zanimljivog načina pripremanja, divljač je danas vrlo tražena zato što…
Potrebno je: 125 g. putera , 3 cela jaja 1 žumance, 100 g. šećera i 125 g. brašna.sveže kajsije, 8 belanaca i 100 g. šećera…
U domaćim i restoranima širom sveta, Cezar salata je jedna od najpopularnijih, a kuvari se za prestiž takmiče u zavisnosti od toga kakav preliv ili…
Princes krofne su jedan od najomiljenijih kolača. Mnogo je različitih recepata i ukoliko niste imali pravi,moglo je da vam se desi da „princeze" ne uspeju.…
Ovo voće pripada porodici ruža.Nežne je strukture i specifičnog mirisa.Plod kupine dok je zelen je crvene,a kad sazri crne3 boje3,ima osvežavajuću moć,blagotovoran je za ljudski…
Sastojci: • 10 jaja• 300 gr badema• 150 gr masla• 300 gr šećera u prahu• 160 gr čokolade• 80 gr biskvita• 1 čašica ruma• 1…
Ove sarmice su čuveni specijalitet sa Stare planine , svake godine na tradicionalnoj manifestaciji u selu Temska, domaćice se takmiče koja će bolje da ih…
Svoj prvi kuvar Spasenija Pata Marković je objavila 1907. pod nazivom Moj kuvar i savetnik. Prvo izdanje Velikog narodnog kuvara koji je tada nosio naziv…
Strana 100 od 108
16/04/2021 0 comment

Kuhinja Banata je jedinstvena i tamo se oduvek dobro jelo.Banatska jela u sebi sadrže kuhinje različitih kultura i naroda koji su kroz vekove živeli na ovim prostorima. Jedan od najpopularnijih recepata je štrudla od maka, koju spremaju sve domaćice u Banatu ...

07/05/2024 0 comment

Čuvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

29/05/2024 0 comment

Nastanak ove rase vezuje se za 1833. godinu, kada je knez Miloš Obrenović poklonio svinju Šumadinku, našu staru rasu mađarskom grofu Jožefu ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti