fbpx

Ne propustite:F1 Indija, vožnja sa Veljkom Petrovićem

Ne propustite:F1 Indija, vožnja sa Veljkom Petrovićem

Nakon pete uzastopne pobede aktuelnog šampiona sveta Formule 1, Sebastijana Fetela, vozača „Red Bula", mladi Nemac je „blindirao" prvo mesto u šampionatu ispred Alonsa. „Seb" ima tačno 90 bodova prednosti ispred „Ferarijevog" vozača. Do kraja sezone su ostale još četiri trke – dve azijske, Indija i Abu Dabi, zatim druga trka u Ostinu, u SAD i kraj, pomalo dosadne sezone u Brazilu. Sledeća, 16. trka, se vozi 27. oktobra na stazi „Budh" u Indiji.

Ova pista nalazi se na 24 km od Nju Delhija i prostire se na 875 hektara. Glavni projektant je bio austrijski arhitekta Herman Tilke. To je Tilkeova osma staza u Formuli jedan i može se reći da je zbilja pravo remek delo.Staza je samo deo kompleksa „Džajpi Sport Siti", koji se prostire na čak 2500 hektara i u okviru koga je smešten i stadion za kriket.Od 19 trka, koliko će se održati ove godine, čak osam se vozi na Tilkeovim pistama. Staza „Budh" je dugačka 5125 metra i ima 16 krivina. Vozi se ukupno 60 krugova, dužine 308,4 km. Najbrža je 8. krivina gde se u temenu vozi 230 km/h a najsporija krivina 3, gde se u temenu vozi 65 km/h. Po Tilkeovom običaju staza ima dva dugačka i jedan kraći pravac. Startuje se sa kraćeg, prednjeg, pravca, koji ima 600 metara. Zatim ide oštra desna krivina, koja vodi do brze krivine dva. Treća krivina vodi do jako dugačkog pravca od 1000 metara a 995 metara se vozi pod punim gasom. Ovde bolidi postižu maksimalnu brzinu od 317 km na sat. Zbog ovog pravca, staza ima prosek od 210 km na sat i najbrža je posle „Monce". Rekord kruga u trci drži Sebastijan Fetel u „red bul-renou", koji je 2011. izvezao krug za 1.27'249 sec. Četvrta krivina je prva kritična tačka jer posle tog dugačkog pravca sledi desna krivina od oko 130 stepeni, praktično polu-ukosnica. Na ovom mestu bolidi smanjuju brzinu sa 320 km/h na 90 km/h i to na samo 140 metara.

Od pete do desete krivine vozi se tehnički deo, sa dosta brzih i polu brzih krivina. Osma krivina ima najveću brzinu u temenu – 230 km na sat. Deseta i jedanaesta krivina su praktično jedna krivina sa radijusom od 180 stepeni. Veoma interesantna sekcija koja pomalo potseća na čuvenu krivinu „Spun" na „Suzuki". U ovoj krivini postiže se najveća lateralna, centrifugalna G-sila od 3,5 G, i to u trajanju od 6 sekundi. Deseta krivina se nalazi na uzbrdici i zbilja je atraktivne, zato je tu smeštena tribina koja prima 13.000 gledalaca. U ovom sklopu krivina, podupravljanje prednjih točkova, veliki je problem za vozače. Krivine 13 i 14 su još jedna sekcija koja zahteva brzu i preciznu promenu pravca. Poslednja krivina, 16 je široka i omogućava preticanje. Pit lejn je dugačak 600 metara i jedan je od najdužih u celom šampionatu, sa velikom uticajem na pit-stop. Čak 61,5% kruga vozi se punim gasom a koči se samo 15% kruga. Tokom jednog kruga stepen prenosa se prenosi 57 puta. Potrošnja pneumatika je prilično velika – oko 70%. Prednji stabilizator se podešava tako da maksimalno umanji podupravljanje prednjih točkova u krivinama 10 i 11. Zadnji stabilizator se podešava slično kao u „Suzuki" i Barseloni jer je nivo podpritiska sličan kao u Koreji, što znači da se spojleri setuju nekoliko stepena od maksimalnog opterećenja.

Ogibljenje ne trpi naročito opterećenje, jer nema visokih ivičnjaka, tako da su napori inženjera upereni na vrhunsku upravljivost. Kočnice imaju nekoliko kritičnih mesta, kao što su: prva, 4 i 5 krivina. Sreća je za vozače što pre brutalnog kočenja u krivini 4, prethodi pravac od 995 metara, tako da kočnice imaju vemena da se ohlade. Prvi deo staze zahteva veliku snagu i maksimalnu brzinu, jer se čak 75% ovog sektora sastoji od pravaca. Drugi deo staze je „izuvijan", tako da prednost ima upravljivost i elastičnost. Veliku opasnost predstavlja pesak, koji se zavlači u sve vazdušne otvore, tako da filterima mora da se posveti velika pažnja. „Pireli" će timovima ponuditi srednje tvrde i mekane pneumatike, rađe nego tvrdu mešavinu, što će biti dodatni izazov za timove.

Vidžaj Malija, vlasnik ekipe „Fors Indija" i avio-kompanije „Kingfišer erlajn", još 2008. godine, prilikom potpisivanja sponzorskog ugovora, izjavio je da je njegov san oduvek bio da dovede Formulu 1 u Indiju. Sada mu se taj san ostvario, ali treba priznati da je Malija bio duhovni tvorac „Velike nagrade Indije". Istina, cena je bila pozamašna. Izgradnja staze „Budha Internešnel" koštala 254 miliona britanskih funti. Centralna tribina ima 100.000 sedećih mesta. Zbilja je neverovatno da ova prelepa staza nije našla mesto u kalendaru za 2014., ali će se vratiti u raspored 2015. godine. Prvi pobednik „Velike nagrade Indije", 2011. godine, bio je Sebastijan Fetel u „red bul-renou", koji je vodio trku od starta sa pol-pozicije do cilja. Drugi je bio Dženson Baton u „meklaren mercedesu" a treći Fernando Alonso u „ferariju".

Prošle godine takođe je trijumfovao Fetel, koji je opet startovao sa pol pozicije. Kada su mu posle trke saopštili da je oborio rekord Najdžela Mansela iz 1992. po broju krugova u vođstvu, on je odgovorio: - „Zbilja, ja sam mislio da sve te rekorde drži Mihael Šumaher". „Seb" vozi za samo 10 bodova, iliti jedno četvrto mesto. Međutim, ukoliko bi Fetel trijumfovao na sve četiri trke do kraja godine, izjednačio bi rekord Mihaela Šumahera od 13 pobeda u jednoj sezoni, iz 2004. Osim toga, vodi se velika borba za drugo mesto u Kupu konstruktora gde „Ferari" ima samo 10 bodova prednosti ispred „Mercedesa", a ni „Lotus-Reno" nije daleko sa 33 boda zaostatka za „Ferarijem". Na prvom mestu je nadmoćni „Red Bul-Reno", kome iz 4 trke treba samo 24 boda za osvajanje nove titule.

Zato nemojte propustiti 16. trku sezone, „V.N. Indije" na stazi „Budh Internešnel", koja počinje u 14 sati, po našem vremenu, kao i zvanični trening u subotu. Ali, kako se baš tog vikenda menjaju sati, tačno vreme počnetka treninga i trke, možete proveriti na adresi: www.sportklub.info ili teletekstu „Sport Klub" televizije, koja jedina prenosi trke Formule jedan.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti