fbpx

Ukus tradicije i salaša

Ukus tradicije i salaša

Festival „Ukus tradicije i salaša“ održava se u Čeneju– Plavi salaš, 27. oktobra 2018. godine. Festival okuplja ljubitelje salaša iz zemlje i inostranstva, a tema je tradicija salaša, iskazana kroz umetnost starih zanata.

Cilj ovog festivala je promocija salaša, kao i motivisanje ljudi koji žele da se bave seoskim turizmom da u svoju ponudu, pored usluga smeštaja i ishrane, uključe doživljaj za turiste kroz upoznavanje tradicije i kulture salaša(vožnja fijakerima, jahanje konja, izrada ručno pravljenih predmeta počev od suvenira, haljina i torbi sa narodnim vezom, domaćih sapuna, nakita, preko hleba, kolača, vina, rakije, uživanje uz muziku tamburaša).

Vojvodina je kraj u kojem se živi sporijim tempom, bez žurbe, pa se tako i uživa u hrani – na tenane. Vojvođani uživaju u svakom zalogaju i gutljaju vina i rakije. Nekada su u Vojvodini tokom zime bila obavezna tri jela: doručak ili fruštuk (u 7 sati), ručak (uvek u podne) i večera u (18 časova). Za užine su se obično spremale jabuke u šlafroku , hleb i mast sa alevom paprikom i sl. Poznata su i palićka i temerinska vina iz ovih predela, kao i specifična jela – rinflajš , cušpajz , šnenokle, čobanac, bundevara, koja su nastajala najviše pod nemačkim uticajem.

Rinflajš je kuvano goveđe meso, kuvani krompir i sos – najčešće od paradajza. Kada se pripremaju mađarski specijaliteti – gulaš, prikaš, perkelt. U Titelu se pripremaju jela koja nisu poznata u drugim krajevima –ajnpren čorba (čorba od uprženog brašna), turoš ćuse (kuvano testo sa sirom i slaninom) , pijani šaran, ali i domaća rakija od duda. U Novom Sadu je kulinarstvo obeležio austrougarski uticaj, pa su se u isto vreme kad i u Beču i Pešti, u Novom Sadu pravile knedle i štrudle, london - štanglice, žerbo kocke i doboš torta, koje su omiljene poslastice Novosađana i danas.

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti