fbpx

LEPOTE NEGOTINSKE KRAJINE: Rajačke pimnice

LEPOTE NEGOTINSKE KRAJINE: Rajačke pimnice

Rajac, srpsko selo, nalazi se na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je udaljeno 50, a od Negotina 25 kilometara.

Do Rajca i Rajačkih pivnica najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, odakle imate još oko pola sata vožnje. U tom slučaju prolazite kroz sledeća sela: Kobišnica, Veljkovo i pored Rogljeva. Sledeće selo je Rajac i čuvene Rajačke pivnice. Uz put obratite pažnju na 6 prelaza preko pruge.

Drugi put iz Zaječara ka Rajcu vodi preko Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Dužina ovog puta je 43 kilometra, živopisniji je, asfalt je dobar, ali sa nešto više krivina.

Ukoliko želite da dodjete do "Vile Milenović" na vašem GPS aparatu ukucajte :
N= 44° 05' 26,6"
E= 22° 33' 16,3"

Postoji i treći put. Njega ne preporučujem zbog jako puno rupa. Ali, ako ste odabrali baš njega - evo smernice. Na 25-om kilometru od Zaječara ka Negotiu odvajate se i putovanje nastavljate sporednim putem preko Brusnika i Tamniča.

Sve više ljudi iz naše zemlje i inostranstva u ovo selo dolazi zbog čuvenih Rajačkih pivnica (pimnica - lokalni izraz).
Crno i belo vino iz buradi ovih kamenih podruma imaju jedinstven ukus, miris i boju. Zbog izuzetnog kvaliteta - vinu se prepisuje čudotvorna moć i lekovito svojstvo (naravno, ukoliko se pije u manjim količinama).
Na brdu iznad sela, gde su i pivnice, smešteno je jedinstveno staro groblje, čiji su spomenici izgradjeni od peščanog kamena. To je isti onaj kamen od koga su gradjene i Rajačke pivnice.

Domaćini Zoran i Emina Milenović raspolažu dvema etno kućama sa brojnim starinama iz cele Timočke Krajine. Pored kuća tu je i jedinstvena etno trpezarija sa kuhinjom i kaminom.

vila milenovic sobavila Milenovic ,soba (foto:panacomp)

Vila Milenović nudi:

prenoćište sa domaćinskim doručkom 1500 din. Gostima su na raspolaganju 4 sobe ( 1-na cetvorokrevetna, 1-na trokrevetna i 2-ve jenokrevetne sobe ) sa ukupno 9 lezajeva i jednim zajednickim kupatilom.
sto za stoni tenis i koš-tablu
obilazak sela, pivnica i starih spomenika ( MOZE I TRAKTOROM PRILAGODJENIM ZA TURISTE )
degustacija i kupovina crnog i belog vina, kao i domaće komove rakije
kupovina suvenira

U prolećnim i letnjim mesecima gostima je na raspolaganju dvorište sa klupom, stolovima i stolicama za uživanje, uz kafu sa ratlukom i prirodnom izvorskom vodom sa obližnjeg kladenca t.j. izvora prirodne vode.

rajacke pimnice podrum

Podeli ovu vest

25/02/2019 0 comment

Mnogobrojne su životne situacije kad nam je potrebna pomoć tradicije. Šta treba uraditi kad nas neko pozove na krštenje, svadbu, slavu, ili ne daj Bože, čujemo da nam je poznanik umro? Kako se ponašati u određenoj prilici, a ne dovesti ni sebe ni osobe koje su nas pozvale u nepriliku? Odgovor na takva pitanja obično smo ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti