fbpx

Doživite Goliju - posetite etno konačište SELENA

Doživite Goliju - posetite etno konačište SELENA

Seosko turisticko domacinstvo VILA SELENA , nalazi se na 1100 m nadmorske visine u centru sela Rudno na Goliji. U okviru dvorišta porodične kuće, nalaze se tri objekta za izdavanje. Stara kuća i 2 Brvnare, koje posetiocu pružaju jedinstven utisak življenja na selu, zbog okoline koja ih okružuje. Pašnjaci i šume, sa puno krava i ovaca, koje stanovnici ovog sela čuvaju i proizvode sir i kajmak na tradicionalan način.

Za sve one koji žele da osete čari male drvene planinske kućice, predlažemo Veliku Brvnaru, koja prima do 6 posetilaca. U potkrovlju kućice nalaze se 4 kreveta, dok se u prizemlju nalazi dodatni trosed na razvlačenje. Brvnara poseduje kompletno opremljnu kuhinju, kupatilo i funkcionalan dnevni boravak sa TV-om.

Manja brvnara je dvokrevetna sa 2 dodatna kreveta u potkrovlju I trosed na razvlacenje u prizemlju što omogućuje ukupan boravak 4 osobe. Poseduje svoje kupatilo sa tus kabinom. Dnevna soba ima mini kuhinju i TV.

Svim gostima ovog fantastičnog planinskog konačišta, na raspolaganju je domaća kuhinja, koju vredni domaćini pripremaju od namirnica koje se uzgajaju u samom selu Rudno. Radi se o zdravoj proizvodnji povrca,voca I ostalih namirnica koje se koriste u pripremanju hrane kod nas. Način spremanja je porodična tajna, koja se prenosila sa kolena na koleno, a od specijaliteta tradicionalne kuhinje predlažemo pogaču, kačamak, proju, sir, kajmak i naravno suhomesnate proizvoda, a uz to naravno I domaca rakija koja se u ovim krajevima pravi od sljive.

vila selena hrana

Objekat "Stara kuća" je napravljen tridesetih godina prošlog veka i u njemu su smeštene tri dvokrevetne sobe, kupatilo i TV-kamin sala. Dvokrevetne sobe u staroj kući su čiste i komforne, a pravo iz njih se izlazi u dnevnu sobu sa kaminom, koja u slučaju većeg broja posetilaca ima jedan trosed na razvlačenje.

Očaravajuća priroda, vazduh koji puni pluća svežinom, huk rečice Brevine koji umiruje, su samo deo ovog predivnog planinskog mesta. Letnja šetnja kroz guste bukove, ili četinarske šume, očaravajuće jeseni sa milion boja, veoma snežne zime ili mirisna proleća, zovu svakog da prošeta stazama kojih je ovde nebrojano. Moramo da pomenemo gradjene vrednosti naseg kraja ato su srednjevekovni manastiri koji se nalaze u blizini: Manastir Studenica, Manastir Gradac, Manastir Sopocani , Manastir Ziča i mnogo majih starih crkava .

Predanja kažu da sa Rudna vodi sedam puteva, a istorija govori da su kroz Rudno prolazili mnogi karavani u pravcu Dubrovnika. Ta ista istorija je verovatno podstakla i priče o silnim blagima koja su "tu negde" zakopana, a koja su u nevolji ostavljana u nadi da će se jednom ponovno otkopati...Nema nikakve sumnje da je susret sa Rudnom izuzetan doživljaj!

Očaravajuća priroda, vazduh koji puni pluća svežinom, huk rečice Brevine koji umiruje i odnosi brige sa sobom..., su retko koga ostavili ravnodušnim. Bogate šume bukve, smrče i jele govore mnogo o zdravoj klimi i neukaljanoj prirodi koja se nudi svojom raskoši na svakom koraku. Još uvek je ovde moguće videti delić bezbrižnog života, vezanog samo za ćudi prirode i ono što sam Bog da. Neretko, u gluvim zimskim noćima, dok mećava steže i škripi oko vrata, može se čuti zavijanje vuka u potrazi za plenom. A u proleće, kada se priroda pokaže u svoj svojoj veličanstvenosti, pravi je doživljaj dočekati izlaske i zalaske sunca. Šetnja u leto kroz šume ispresecane mnogim stazama odmara misli, a daleka dozivanja meštana daju osećaj bezbrižnosti. Jeseni su očaravajuće, sa milion boja, a zime snežne i romantične.

Ljudi su ovde veseli, otvoreni i gostoljubivi. "Reklo bi se da im je Bog dao mnogo toga. Ipak, neki će reći da im je mnogo i uzeo, ali, kako kažu, niko ne može da im oduzme manastir Studenicu, kolevku srpske kulture, manastir Gradac, zadužbinu Jelene Anžujske, a oba se nalaze u najbližoj okolini Rudna, koje ih spaja.Zaista, da se mnogo toga videti na Rudnu i u njegovoj okolini, a kada se od svega telo umori, meštani će pružiti priliku putniku da uživa u domaćim specijalitetima: pršuti, nadaleko poznatom rudnjanskom kajmaku, siru, heljdi, jagnjetini "na sto načina", rakiji, kačamaku, rudnjanskom krompiru,šumskom voću..."

tel: 0653518644
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.vilaselena.com

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti