fbpx

Troprsti detlić, šareni stanovnik Tare

Troprsti detlić, šareni stanovnik Tare

Nacionalni park TARA je izuzetno mesto gde su nastanjene prelepe i retke vrste ptica. Jedna od njih je i "troprsti detlić" čije stanište na ovoj planinskoj lepotici je veoma važno.

Troprsti detlić je detlić srednje veličine, dužine tela 21-22 cm. Gornji deo tela je crno-belo isprugan, a glava je crna sa žutom kapom, koja kod ženki izostaje. Grlo i grudi su beli, a trbuh je dijagonalno crno isprugan. Krila su crna sa belim tačkama, a rep je crn sa belim spoljašnjim perima.

Ova vrsta tipičan je predstavnik tajgi i ima veliki areal rasprostranjenja širom severnih delova Evroazije. Tipična je stanarica, a areal obuhvata dva različita geografska područja: prvo na visokim i višim srednjim geografskim širinama (populacija uglavnom nizijska); drugo na srednjim geografskim širinama na planinama između 650 m i 2.000 m visine u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Severne populacije žive uglavnom u gustim četinarskim šumama (tajgama), a prednost daju senovitim, močvarnim staništima sa dosta mrtvih stabala koja su nastala kao posledica požara, snego- i vetroizvala. Planinska populacija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi gnezdi se u četinarskim ili mešovitim šumama na planinskim padinama i kosinama, često sa dominacijom smrče Picea abies i belog bora Pinussylvestris u sastojini.

Ova vrsta detlića uglavnom se hrani larvama insekata koji žive u stablu ili ispod kore, ali neretko uzima i paukove, šumske plodove i kambijum kore drveta.
Smatra se vrstom specijalizovanom za ishranu potkornjakom. Ženke se hrane na višim delovima stabla u odnosu na mužjaka.

Zavisno od klimatskih uslova i dostupnosti hrane, troprsti detlić se razmnožava u drugoj polovini maja i početkom juna. Gnezdeća duplja nalazi se na 1-15 m visine i prave je zajedno oba pola. Obično se nalazi u suvom četinaru ili jasiki Populus tremula, u blizini otvorenog šumskog sklopa. Nekoliko dana nakon parenja, ženka polaže 3-6 belih jaja. Inkubacija traje od 12-15 dana, a izvode je oba roditelja. Nakon izleganja, mlade ptice provode u duplji oko 3 nedelje, a nekoliko nedelja nakon izletanja postaju potpuno nazavisni.

Populacija ove vrste u mnogim evropskim zemljama značajno opada, a glavni uzrok je gubitak odgovarajućih staništa usled ljudskih aktivnosti. Aktivnosti koje negativno utiču na populaciju troprstog detlića uglavnom su promene u šumarskoj praksi, velike površine pod komercijalnom sečom, uklanjanje suvih i stabala napadnutim potkornjakom i smanjivanje prosečne starosti šume uopšte.

Redovna je i malobrojna gnezdarica četinarskih šuma na svega nekoliko planinskih masiva zapadne Srbije. Procenjena populacija ove vrste na Tari broji 10-15 gnezdućih parova.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

17/04/2024 0 comment

Priroda je bila veoma darežljiva prema dolini Resave, darovala je lepotama i retkostima koje se retko sreću. Raspolaže predivnim pejzažima, zdravom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti