Kućni ljubimci za zdravje dece i odraslih

Kućni ljubimci za zdravje dece i odraslih

Svi znamo da ljubimci pružaju vernu ljubav i privrženost. Ali jeste li znali da niz istraživanja provedenih unazad nekoliko godina   pokazuju da osobe koje poseduju kućne ljubimce profitiraju i na zdravstvenom planu? Ljubimac (osobito pas ili mačka) može povoljno delovati na više načina.

Pokazalo se da stav da je ljubimac u kući ništa drugo do izvor različitih oblika prljavštine (prašine, dlake ...) samim tim potencijalna alergološka bomba za vaše dete, pogrešan. Upravo suprotno, studije pokazuju da će deca koja odrastaju u kući s ljubimcem (posebno psom ili mačkom), imati niži rizik za obolevanje od astme, alergije i ekcema na kućne ljubimce kasnije u životu u odnosu na onu decu koja nemaju ljubimca, posebno.

Ljubimac u kući starije osobe dokazano nosi niz blagodeti. Umanjuje depresivnost i anksioznost koja često pogađa starije osobe koje žive same. Takođe svakodnevna briga oko ljubimca donosi dodatnu fizičku aktivnost koja nam svima nedostaje posebno sve što smo stariji. Dokazano je i da pomaže osobama koje boluju od Alchajmerove bolesti.

Ako ste hronično izloženi stresu, hormoni poput kortizola i noradrenalina preplavljuju vaš organizam i negativno djeluju na imunološki sastav, pa se povećava rizik za razna oboljenja. Ljubimac vam i tu može pomoći. Podiže nivo „hormona sreće" dopamina i serotonina što rezultira osećajem smirenosti.

Osobe koje imaju ljubimce imaju manji rizik (niže vrijednosti triglicerida i holesterola u krvi, niže vrednosti krvnog pritiska) za kardiovaskularna oboljenja, ali imaju i veće preživljavanje srčanih bolesnika u odnosu na osobe koje ih ne poseduju.

Muče vas ljubavni problemi? Zaboravite ljubav preko interneta! Pas je idealan način započinjanja komunikacije sa suprotnim spolom, naročito za one malo povučenije i sramežljivije.

Podeli ovu vest

03/11/2019 0 comment

Već godinama sibirski haski je veoma popularan pas među uzgajivačima. Glavni razlog njegove popularnosti leži u njegovoj predivnoj pojavi. Ali, svi oni koji su zainteresovani za sibirca kao kućnog ljubimca moraju prvo što više saznati o toj rasi. Mnogi vlasnici prave greške smatrajući da su sibirci kao drugi psi. To je ...

09/04/2019 0 comment

Još nije poznata nijedna biljka koja bi bila delotvorna protiv starenja, ali postoje mnoge koje znatno usporavaju i ublažavaju taj proces. ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!