fbpx

Grožđe u službi lepote i zdravlja

Grožđe u službi lepote i zdravlja

Zbog svojih kvaliteta grožđe je vrlo čest sastojak u kozmetičkim preparatima. Polifenoli štite kožu od raznih štetnih uticaja, znatno usporavajući prirodni proces starenja

Grožđe obiluje različitim vrednim sastojcima koji čuvaju lepotu kože i daju joj mladalački izgled. Sadrži najviše vitamina A, B, C i E, kao i minerale poput natrijuma, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i flora. Grožđe je bogato i voćnim kiselinama - jabučnom, vinskom i limunskom. Osim toga, sadrži i antioksidanse, vrlo uspešne u borbi protiv slobodnih radikala koji uništavaju ćelije kože i utiču na njeno starenje.

Zbog svojih kvaliteta grožđe je vrlo čest sastojak u kozmetičkim preparatima. Polifenoli, zbog kojih je uostalom i ušlo na velika vrata u svet kozmetike, štite kožu od raznih štetnih uticaja, znatno usporavajući prirodni proces starenja. Polifenoli u kombinaciji sa ostalim sastojcima podstiču cirkulaciju, čuvaju prirodnu elastičnost i vlažnost kože, čine je nežnom, gipkom i daju joj svežinu. Uspešno usporavaju ili brišu prve znakove starenja na mlađoj koži i jačaju, zatežu i osvežavaju zrelu i stariju kožu. Sastojci iz grožđa dubinski čiste kožu i sužavaju pore.

devojka sa grozdjem

Piling

Svaka nega kože počinje odstranjivanjem šminke, masnoće i nečistoće sa površine kože, kako bi delovanje maske bilo maksimalno. Zato je važno da pre bilo kog tretmana uradite prirodni piling. Napravite ga od mase koja je otpala prilikom ceđenja soka grožđa. Stavite je u gazu i kružno trljajte po površini kože. Piling možete da uradite i ako pokvasite lice i ruke sokom od grožđa, a potom ruke prislonite na mekinje i dobro istrljate kožu. Operite ga mlakom vodom, obrišite i nanesite masku.

 Osvežavajući tonik

Tonik učvršćuje i osvežava kožu, ali treba da ga nanosite na čisto lice, jer jedino tako ima potpun efekat. Napravite tonik za lice od soka grožđa koje ste prethodno ocedili u sokovniku. Sipajte ga u bočicu i dodajte čašicu lozove rakije. Tonikom natopite kožu lica, pa ga nakon 10 minuta isperite mlakom vodom. Ovim losionom možete natopiti i veliku gazu i staviti je preko lica, vrata i dekoltea. Kada skinete gazu nanesite hidrantnu ili masnu kremu.

Maska za revitalizaciju

Pomešajte šoljicu soka od grožđa, kašičicu meda i malo brašna, a ako vam je koža suva dodajte i kašičicu pavlake. Nanesite masku na lice, vrat, dekolte i ruke, utrljajte je pažljivo na svaki deo kože da se dobro upije. Držite masku od 20 do 40 minuta, prema potrebama kože, odnosno starosti. Operite masku mlakom, pa hladnom vodom za bolji tonus kože.

Maska protiv bora

Izmutite žumance i belance, pa ih pomešajte sa kašikom slatke pavlake, pola šoljice soka od grožđa i jednom kašičicom grožđanog šećera koji se prodaje u prodavnicama zdrave hrane, a gustinom ili brašnom regulišite gustinu maske. Masku uvek nanosite na čisto lice i držite je 30 minuta, a potom je isperite toplom vodom.

 Maska za masnu kožu

U blenderu usitnite dve šake grožđa, pa dodajte pola limuna ili limete, umućeno belance i brašnom regulišite. Nanesite masku na lice, vrat, dekolte, a možete i na ruke. Držite je pola sata pa je isperite mlakom vodom.

Maska za ublažavanje otoka na licu

U blenderu izmutite oko 15 zrna grožđa, pola krastavca, šoljicu jogurta i dodajte malo brašna da regulišete gustinu. Masku nanesite na lice i držite je oko 45 minuta. Potom je isperite toplom, pa hladnom vodom i namažite odgovarajućom kremom.

Maska za suvu i umornu kožu

Izgnječite nekoliko zrna crnog grožđa i dodajte kašiku pavlake i malo belog brašna. Sve dobro promešajte i nanesite masku na lice, držite je oko 15 minuta, pa isperite mlakom vodom.

Kupka od grožđa i vina

Odnegujte istuširanu čistu kožu prvo pilingom, a potom je izmasirajte uljem od koštica grožđa i belim vinom (prvo umasirajte grubljim delom rukavice ulje u kožu, a potom natapajte vinom rukavicu i masirajte dok koža sve ne upije). Vino kao losion pomaže da ulje dublje prodre u telo.

Ako vam je koža starija i suva, nemojte se tuširati već se samo obrišite. Ovaj tretman podstiče mikrocirkulaciju i izbacivanje toksina, a takođe vlaži kožu i čini je čvršćom, elastičnom i gipkom. Ovaj tretman je poželjno da radite jednom ili dva puta nedeljno.

Terapija mršavljenja grožđem

Sa ovom terapijom, osim što ćete skinuti kilograme, očistićete i organizam. Za nedelju dana, koliko traje dijeta, jedite svakog dana od 1 kg do 1,5 kg grožđa i uz to pijte 1,5 l čaja, najbolje nekog za mršavljenje.

Autor: Lepa Mastilović,kozmetičarka

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti