fbpx

Ruski čaj - savršen ukus lekovitog napitka

Ruski čaj - savršen ukus lekovitog napitka

Pravi originalni Ruski čaj nije ono što vam prodavci čajeva nude u specijalizovanim radnjama, zdrave hrane. Ako uđete u neku od njih i ljubazno zatražite da kupite Ruski čaj, dobićete različite odgovore. Neki će vam odmah ponuditi crni (Kineski, Indijski ili Cejlonski) čaj, i reći da je to Ruski čaj. Drugi će vam ponuditi takođe crni Gruzijski čaj i reći da je to pravi Ruski čaj. Nudiće vam neko i zeleni Gruzijski Kinesi ili Indijski čaj i reći da je to Ruski.

Sve ovo što će vam u prvi mah ponuditi je u stvari prerađen, ili poluprerađen list takozvane čajne biljke Camelia sinensis. Biljke koja se plantažno uzgaja više od 120 godina u Indiji, Cejlonu, Kini, Gruziji i mnogim drugim zemljama sa toplijom klimom. Osetljiva je na niske temperature i jednostavno se ne može uzgajati u rejonima gde su zime jako hladne (Sibir. Aljaska i Severna Evropa).

Camelija je plantažna, višegodišnja, drvenasta, zimzelena toploljubiva biljka osetljiva na niske temperature i potpuno je zavisna od čoveka i savremene egrotehnike.
Biljka je jako bogata kofeinom.

Originalni Ruski čaj se dobija od listova divlje, samonikle lekovite biljke Epilobium angustifolium., koja u prirodi slobodno raste na područjima severnije klime, kao što je Sibirska, Severno-Evropska i Severno-američka regija.

Epilobium angustifolium - Ruski čaj, je divlja,jednogodišnja, zeljasta samonikla biljka prilagođena oštrim klimatskim uslovima (Sibir).
Biljka ne sadrži kofein .

Jasno je stoga da Camelia sinensis. – čajna biljka – čaj , nema ama baš nikakve veze sa Rusijom , i naravno nikada nije bila i ne može biti Ruski čaj. . Radi se dakle o dve sasvim različitie biljke.

Ako insistirate i pokažete prodavcu svoje osnovno poznavanje čajeva, on će vam se ljubazno izvinuti i reći da nema originalni Ruski čaj. Priznaće vam praktično da je pokušao u prvi mah da vas prevari i da vam „uvali „ nešto sasvim drugo od onoga što ste mu vi tražili.

Pitamo se, otkuda veza Ruskog čaja (Epilobium angustifolium) sa čajnom biljkom (Camelia sinensis)? Otkuda ovo lažno predstavljanje i otkuda već ustaljen običaj trgovaca da pokušavaju da nas prevare?
Ne radi se ovde o slučajnom „neznanju" trgovca ili prodavca čajeva. Ovo je u stvari posledica jedne smišljene pre svega Engleske prevare koja traje već više od sto godina.
Jednostavno se protivpravno eksploatiše naziv jako popularnog brenda s kraja devetnaestog veka (Ruski čaj ili Koporski čaj) za kojim je u to vreme u Evropi postojala neverovatna tražnja srazmerno lekovitosti koje je posedovao.

Od biljke Epilobium angustifolium, Rusi su već više od hiljadu godina unazad spravljali napitak koji se u Evropi i Aziji tradicionalno nazivao Ruski ili još preciznije Koporski čaj.. Ovaj drugi je ime dobio po mestu u Kaljiningradskoj oblasti Kopor, i gde je bio koncentrisan najveći broj proizvođača ovog čaja.
Koporski – crni čaj, dobijao se potpunom ili delimičnom fermentacijom listova ove lekovite biljke. Listovi su izlagani procesu fermentacije pre sušenja, radi dobijanja punijeg, i kvalitetnjeg ukusa.

Ruski ili Koporski ili Ivan čaj, je napitak koji je u stanju da izleči skoro sve bolesti čoveka – verovali su ljudi onoga doba. Evropskii lekari tog vremena, redovno su preporučivali pacijentima ovaj napitak kao lek.
Koporski ili Ruski čaj je bio toliko popularan u Evropi sredinom devetnaestog veka,zahvaljujući čemu je devedesetih godina istog dospeo na drugo mesto liste izvoznih artikala tadašnje Carske Rusije.
U srednjevekovnoj Rusiji je čak služio i kao sredstvo plaćanja umesto novca.

Engleska, kao tradicionalni potrošač čaja je u to vreme bila najveći uvoznik ovog napitka. Kako proizvodnja nije mogla da pokrije potražnju (biljka se sakuplja u prirodnim staništima.), dobar deo Evrope je do Ruskog čaja dolazio putevima krijumčara i švercera.
Englezi su shvatili da nema dovoljno ponude Ruskog čaja kolika je tražnja za njim.
Došli su na ideju da iskoriste ovu situaciju. Lako su došli do ogromnih poseda u Indiji i na njima zasadili velike plantaže čajne biljke Camelia sinensis, koja se tamo tradicionalno koristila za razbijanje pospanosti (kofein), ali koja nije imala nikakvu popularnost u Evropi. Imala je jako sličan ukus sa Ruskim čajem što im je za početak bilo sasvim dovoljno. Jeftina radna snaga, ogromne plantaže i aktivna medijska kampanja bili su preduslovi za dobru zaradu na čaju, što su upravo i iskoristili..

Engleska Istočno Indijska Kompanija (jedna od prvih multinacionalnih kompanija u svetu) je krajem devetnaestog veka bila je inicijator velike prevare evropskih potrošača, koja i dan danas traje
Kako je i list čajne biljke takođe mogao da fermentira, počeli su da proizvode crni Indijski i Cejlonski čaj, koji su Evropljanima ponudili umesto Koporskog – Ruskog crnog čaja.
Ukus im je bio sličan, tako da su uspešno počeli da izbacuju skupi Ruski proizvod i umesto njega plasiraju svoj jeftini Indijski čaj od Camelie pod starim proverenim brendom " Ruski čaj" ..
Prevara im je zbog sličnog ukusa i nestašice ruskog čaja, jako dobro uspela i Evropa je ubrzo zaboravila pravi ukus originalnog Ruskog čaja koji se spravlja od Epilobiuma.
Za negativne posledice kofeina kojim obiluje Indijska čajna biljka se tada nije ni znalo.
Imali su ubrzo bagatelno jeftinu sopstvenu proizvodnju čaja. Mogli su da ga proizvode u ogromnim količinama i tako zadovolje sve potrebe tržišta, za razliku od Ruskog čaja koji se nije mogao gajiti plantažno, ali je zato bio bez kofeina i mnogostruko korisniji za zdravlje čoveka.
Ko, međutim brine za zdravlje ljudi. Duh kapitalizma je nalagao da ostvare što veći profit, da izbace Ruskog konkurenta sa evropskog tržišta i postanu svetski monopolisti nad čajem.

Oktobarska revolucija i dolazak komunizma u Rusiju išao im je na ruku.. Kao rezultat opšte medijske, trgovinske, i svake druge blokade prema SSSR-u potpuno je sa Evropskog tržišta nestao Ruski čaj i čudotvorna lekovita biljka kako su je nazivali krajem devetnaestog veka Epilobium angustifolium otišla je u zaborav. Na njeno mesto, dovedena je manje vredna i kofeina puna čajna biljku Camelia sinensis koja je zahvaljujući propagandi i reklami „poprimila." sve osobine Ruskog čaja .

Ruski čaj se međutim, zahvaljujući kvalitetu i lekovitosti poslednjih desetak godina naglo vraća na tržište Evrope i Amerike na mesto koje mu s pravom pripada. Epilobium angustifolijum se već sada nalazi u preko 1200 različitih proizvoda farmaceutske i kozmetičke industrije.

Podeli ovu vest

23/09/2013 0 comment

Išlere deca jednostavno obožavaju, a u tome im se rado pridružuju odrasli. Još kad su sa eurokremom, to je fantastična poslalstica. Napravite ih brzo i lako! l• 500 gr brašna• 260 gr šećera• 250 gr putera• 2 jaja• 1 prasak za pecivo• 100 gr mlevenih oraha• ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti