fbpx

Neodoljivi miris dunja

Neodoljivi miris dunja

Ovo mirisno voće u prošlim vremenima krasilo je ormane soba koje se zimi nisu grejale.Svojim izdašnim mirisom oplemenjivale su prostorije u kojima se boravilo ili su se dočekivali gosti.

Dunja ima velike cvetove svetlocrvene do bele boje koji rastu pojedinačno, dok je plod oblika jabuke,s tim što je nepravilno grbav,zlatnožute boje i pokriven dlačicama koje se lako skidaju. Plod dunje je sočan, nakiseo i osvežavajuće aromatičan.Po obliku, dunja ima okruglih i manjih i onih duguljastih većih koje su poznate kao dunjci. Sveže ili preradjene, dunje su zaista zdravo i lekovito voće.

Zahvaljujući hemijskom sastavu plodova dunje, dragocen je izvor energije.Sadrži ugljene hidrate i to veliki procenat šećera, zatim organske kiseline, belančevine, vitamine B1,B2,B3,PP i C. Od mineralnih materija ima najviše kalijuma,kalcijuma,natrijuma,fosfora i magnezijuma.

Dunja je veoma dobra i za čišćenje organizma iznutra. Pri žvakanju dunje, čiste se zubi i desni, a pošto u voćnom mesu ima kamenih ćelija, zalogaje treba dobro sažvakati.
Dunja je veoma delotvorna za snižavanje holesterola u krvi,zbog bogatstva pektinskim materijama. Smiruje zapalenja svih sluzokoža. Sok od dunja osvežava i smiruje sluzokožu usne duplje, želuca,creva.

Dunja se zbog svog oporog ukusa,retko jede presna. Ali zato pečena, kuvana ili prerađena u slatko, kompote, marmelade, žele predstavljaju pravu poslasticu koja hrani i krepi. Pečena bez šećera ili kuvana na pari, dunja odmah postaje meka. Kuvanjem se opori ukus pretvara u blagi ukus i miris, sličan pečenoj jabuci ili kruški. Od okruglih dunja se pravi slatko, a od duguljaste žele i marmelada. Od dunja se može praviti i varivo sa mesom, kao i pržene dunje u testu,ili dunje pečene u pećnici.

Prilikom kupovine, paziti da plod dunje ima glatku, čvrstu i neoštećenu žutu koru. Za ostavljanje na duži rok treba birati sasvim zdrave i ne potpuno zrele plodove. Dunje mogu dosta dugo da se održe, ali se dugim stajanjem suše, pa se od njih kasnije ne mogu praviti slatka i kompoti. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi, ako nisu sasvim zrele,a ako jesu u frižideru.

Podeli ovu vest

22/01/2018 0 comment

Čuveni srpski mlečni proizvod-kajmak od kravljeg mleka na području Kraljeva je jedan od najkvalitetniji u Srbiji, a selo odakle se proslavio ovaj kremasti mlečni proizvod je Stubal na samo nekoliko kilometara od Kraljeva. Svojstvenog, kremastog, izuzetnog ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

11/03/2024 0 comment

U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti