fbpx

Očaravajuća bajka iz Rusije: "Krcko Oraščić" - Sava Centar 22.decembar

Očaravajuća bajka iz Rusije: "Krcko Oraščić" - Sava Centar 22.decembar

Beogradska publika je do sada imala priliku da vidi razne verzije svog omiljenog baleta „Krcko Oraščić", ali nikada u izvođenju virtuoznih solista i ansambla dva čuvena imperatorska teatra iz Sankt Peterburga.

МARIJINSKI TEATAR je kolevka ruske baletske škole i najreprezentativniji teatar klasičnog baleta u svetu. Osnovan pre dva veka, dobio je ime u čast Marije Aleksandrovne, supruge imperatora Aleksandra II. Marijinski teatar je poklonio svetu velika baletska imena kao što su Ana Pavlova, Vaclav Nižinski, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov. Blistavu tradiciju legenda svetskog baleta danas nastavljaju zvezde Marijinskog teatra: Uljana Lopatkina, Igor Kolb, Olga Esina, Dijana Višneva, Julija Mahalina i drugi.

krcko orascic 1

Praizvedba baleta "Krcko Oraščić" izvedena je upravo na sceni Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, 18. decembra 1892godine i ubrzo postaje jedan iz najpopularnijih u istorji baleta. Izvođen je nebrojeno puta u raznim verzijama, ali nosilac tradicije vrhunskog sklada na sceni ostaje Marijinski teatar, čiji spektakl se odlikuje visokom muzičkom kulturom, složenom koreografijom i fascinantnim tehnikama igrača.

MIHAJLOVSKI TEATAR
Drugi Imperatorski teatar u Sankt Peterburgu, nazvan u čast velikog Kneza Mihajla mlađeg sina Pavla I. U 2001. godini teatar je vratio svoje istorijsko ime i slavu jednog od najboljih muzičkih teatara Rusije. Zahvaljujući Marijinskom i Mihajlovskom teatru, Sankt Peterburg je dobio status metropole svetskog baleta.U baletskom spektaklu u Sava Centru učestvuju vodeći solisti Mihajlovskog teatara.

Produkcijska kuća AgencijaS.I.L.B. i Projekat «RUSKA KULTURA U SRBIJI»
sa ponosom predstavlja po prvi put u Beogradu:

VIRTUOZE MARIJINSKOG I MIHAJLOVSKOG TEATRA
prvaka baleta Igora Kolba i prima balerinu Olgu Esinuu legendarnom baletu „KRCKO ORAŠČIĆ" (ŠČELKUNČIK).

IGOR KOLB je „muški etalon" ruskog baleta i jedan od vodećih prvaka lirsko-romantičnog stila u istoriji Marijinskog teatara. Kolb je „rođeni" igrač, čije su izvanredne fizičke odlike dovedene do savršenstva akademskom školom. Tehnički savršena igra, umetnička intuicija i jarki temperament omogućuju Kolbu da na visokom umetničkom i tehničkom nivou ostvaruje likove svojih heroja, originalno igrajući svaku ulogu. Njegova igra se uzdiže do poezije...

Zahvaljujući izuzetnom umeću, gracioznosti, muževnosti, virtuoznom skoku na granici ljudskih mogućnosti Igor Kolb je nastupao nа najvećim scenama sveta: Pariska opera, La Skala, Rimska opera, Stats opera , Opera Tokio . Ljubiteli baleta širom sveta imali su priliku videti neverovatno laku, strogu, preciznu i slobodnu igru Igora Kolba, koja оčarava svojim savršenstvom.

U oktobru 2009. godine uredbom Predsednika R.F. D. A. Medvedeva, Kolb je dobio zvanje "Zaslužni umetnik Ruske Federacije"

OLGA ESINA je prima balerina imperatorskog Marijnskog teatra. Od 2006. godine takođe je prva balerina i istinski dragulj jednog od najprestižnijih pozorišta u Evropi - Bečkoj Državnoj Operi.
Božanskom lakoćom i briljantanom igrom Esina je osvojla srca mnogih gledalaca ne samo u Rusiji i Evropi, već i širom sveta.

Njena elegancija, jedinstvene linije, meki, plastični pokreti i virtuoznost tehnike svojstveni Sankt Peterburgskoj školi, obogaćeni su sa sjajem bečkih koreografa. Poznata je po izuzetnoj tehnici, gipkosti, zlatnim proporcijama, umetničkim interpretacijama.Olga igra prirodno kao da diše, bez ikakvog napora pojedinačnih elemenata igre, već kao da leti na talasima muzike, spojena sa njom. Ističe se sa svojom ženstvenošću, muzikalnošću, duhovnošću i dramaturgijom uloga.Adagio u potpunosti otkriva prirodu njenog talanata - savršenu čistotu igre, glatkoću prelaza i neverovatnu tehniku.Po mišljenju kritikeEsina je pravi „Anđeo igre".

Njena najomiljenija uloga je Klara u baletu Krcko Oraščić. Igra je u dve postavke: u Маrijinskom teatru u postavci Vajnonena i u Bečkoj državnoj operi u postavci Nurejeva.

2012. godine dobila je nagradu International Dance asocijacije „Benua de la Danse".

Zahvaljujući prelepoj muzici Čajkovskog, koreografiji, vrhunskom izvođenju, scenografiji i kostimima osećaćete se kao da ste i sami deo ove bajke.
U očaravajućoj zimskoj bajci za decu i odrasle, susrešćete se sa tajanstvenim i maštovtitim gospodinom Droselmajerom, kumom devojčice Klare, koji zapravo predstavlja samog Hofmana, pisca ove divne priče. Sanjaćete zajedno sa njom snove o Krcku.
Poželećete da sa hrabrom Hofmanovom junakinjom prođete kroz mnoga iskušenja u njenom nastojanju da pomogne princu Krcku Oraščiću da vrati svoju silom izgubljenu ljubav. Suočićete se sa Kraljicom miševa Ratildom, putovati u Kraljevinu slatkiša, susresti sa Šećernom vilom, diviti se Španskoj, Ruskoj, Kineskoj i Arapskoj igri...i doživeti još mnoga druga iznenađenja sa interesantnim junacima ove priče koji se kriju u svima nama. I kako se priča ovog predivnog baleta bude odvijala sve više će vas odvlačiti u taj sebi svojstven svet, protkan verom u borbu za dobro i snovima o pravoj ljubavi koja pobeđuje.

Da snovi i fantazije Krckovog sveta zažive i u vašim srcima svojim vrhunskim baletskim umećem i ekspresivnom igrom doprineće ansambli Marijinskog i Mihajlovskog teatra iz Sankt Peterburga, Baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i učenici Baletske škole „Lujo Davičo" iz Beograda.

KOREOGRAFIJA
redakcija Natalija Torijašvili i Jurij Andrejev, Djagilev АRT-CENTAR (po Marijusu Petipa i Levu Ivanovom).

UMETNIČKI DIREKTOR PROJEKTA
Natalia Toriašvili, direktorka DJAGILJEV ART – CENTRA

Medije

Podeli ovu vest

09/08/2015 0 comment

Ovogodišnji izbor najbolje rakije prepečenice od šljive pod nazivom „Šumadijska kraljica“ održaće se 9. avgusta u Gornjoj Trepči kod Čačka. Na ovom takmičenju, koje od 1997. godine organizuje mesna zajednica pod pokroviteljstvom grada Čačka, okupi se i više od 70 proizvođača rakije iz čitave Srbije, među kojima ima i žena. Dosta kvalitetnih ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti