fbpx

Kusturica u Montevideu snima film "Poslednji heroj"

Kusturica u Montevideu snima film "Poslednji heroj"

'Poslednji heroj', tako ću možda nazvati ovaj film o predsedniku Urugvaja Pepeu Muhiki, nasledniku duge levičarske tradicije u Latinskoj Americi koju je uspeo da uskladi sa istinskim demokratskim principima", reči su Emira Kusturice, čiji dolazak u Montevideo radi snimanja dokumentarca o najsiromašnijem predsedniku na svetu opisuju svi tamošnji listovi na udarnim stranicama.

Kusturica planira da film o nekadašnjem gerilcu Tupamarosu, koji je 15 godina proveo u zatvorima vojne hunte, da bi kao predsednik Urugvaja ostao do kraja dosledan idealima socijalne pravde, počne sa njegovim poslednjim danima na čelu Urugvaja.

„To je možda jedini predsednik koga možemo sa punim pravom nazvati junakom, neko ko je živeo kao revolucionar, da bi se pretvorio u dobrog predsednika", dodao je Kusturica.

Zbog čestih vojnih udara i produženih diktatura u bliskoj prošlosti latinoameričkog kontinenta, Urugvaj i Čile u svojim ustavima ne dopuštaju uzastopne predsedničke mandate, te će Pepe Muhika (79), jedan od svetski najpopularnijih predsednika, otići u penziju kad na njegovo mesto u oktobru bude izabran naslednik.

Film „Poslednji heroj" biće premijerno prikazan tek pošto u martu sledeće godine novi predsednik preuzme palicu od Pepea Muhike.

Urugvajski listovi citiraju slavnog srpskog reditelja koji za njihovog predsednika kaže da je izuzetno brz i pametan.

„To je čovek koji veruje u ideju i u potrebu da izgradimo jedan novi svet. Ne možemo da stojimo u mestu, da ostanemo onakvi kakvi smo bili pre tri stotine godina", rekao je Kusturica pošto se susreo sa Muhikom.

Predsednik Urugvaja je inače prozvan najsiromašnijim predsednikom na svetu zbog toga što 90 odsto svoje plate daje u fond za zbrinjavanje samohranih majki, dok on sa svojom suprugom živi u predgrađu Montevidea u trošnoj kućici od 45 kvadrata sa dvorištem. On, međutim, poriče da je siromašan i tvrdi da je mnogo bogatiji od onih koji ga tako nazivaju. Muhika poziva svoje sugrađane da prekinu da jure za dodatnim poslovima, već da žive život.

„Brzo će proći vreme, i bićete stari i reumatični kao što sam ja", poručuje često svojim sunarodnicima.

Kada su našeg reditelja urugvajski novinari pitali sa kim bi danas mogao da uporedi Muhiku, on je odgovorio:

„Ne znam da li bih mogao da ga uporedim sa bilo kim. Jer u njemu su se sjedinile razne utopije. Niko danas nije toliko napredan, tako liberalan i toliki socijalista. Niko nije sproveo tu ideju, toliko dobrih socijalnih programa."

Kada je čuo da će se Kusturičin film možda zvati „Poslednji heroj", predsednik Urugvaja izjavio je da je mnogo takvih kao što je on i da nije nikakav heroj. Ipak, uživao je u razgovoru sa Kusturicom:

„To je prilika da kažem šta mislim, bilo da grešim bilo da govorim ispravno. To se odmah zabeleži", rekao je Muhika.

Mediji dodaju da je srpski režiser oštar kritičar modernog društva u svetu i da dobro poznaje latinoameričku levicu.

Urugvajci posebno cene Kusturicu zato što je kao veliki umetnik munjevito „ušao u suštinu svog glavnog junaka". Kad govori o svom novom filmu, on ne stavlja u prvi plan to što je Urugvaj legalizovao marihuanu ili pobačaj, o čemu je inače brujala svetska štampa.

„Za Emira Kusturicu, Muhika je jedinstven zbog njegove koncepcije da vreme nije novac", rekla je juče za „Politiku" urugvajska novinarka Hulijeta Rudič. „A to je upravo ono zbog čega i mi u našem predsedniku vidimo jednog od poslednjih junaka ovog vremena", dodaje Hulijeta Rudič, koja očekuje da Kusturičin dokumentarac bude veliki hit u Latinskoj Americi i pouka onima koji samo jure za novcem.

Autor: Zorana Šuvaković

Podeli ovu vest

31/08/2014 0 comment

U Zrenjaninskom Narodnom muzeju u toku je izložba posvećena omiljenom crnom napitku - kafi. Izložba okuplja predmete iz bogate kolekcije Radmila Mulića iz Novog Sada, a koja je već bila predstavljena u Etnografskom muzeju u Beogradu 2009. godine, a prošle godine i u Futogu. Prvi predmeti kolekcije su pripadali njegovoj porodici, a tokom ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti