fbpx

"Džez u vreme Velikog rata" u Kolarčevoj zadužbini

"Džez u vreme Velikog rata" u Kolarčevoj zadužbini

Najpoznatiji srpski džez orkestar Big bend RTS održaće sutra uveče koncert pod nazivom "Džez u vreme Velikog rata" u Kolarčevoj zadužbini.

Na programu koncerta Big benda RTS je džez muzika u izvornoj formi kroz stilove iz perioda Velikog rata: Nju Orleans, Regtajm i rani Diksilend. Orkestar će nastupiti pod dirigentskom palicom svog šefa Ivana Ilića.

"Na koncertu će biti isključivo muzika nastala u periodu od 1906. do 1918.godine, to je sam početak nastanka džeza, rekao je Tanjugu dirigent Ilić.

Ljubitelji džeza sutra će slušati Big bend u potpuno novom izdanju, autentični zvuk i scenska postavka u formaciji kako bi svirali da su postojali u vreme Velikog rata.

"Big bend u vreme Prvog svetskog rata nije postojao, za sutrašnji koncert smo uradili nove aranžmane muzike iz tog perioda, na sceni će praktično biti dva orkestra", najavio je Ilić koji je i jedan od aranžera kompozicija na koncertu.

Džez se u Beogradu svirao mnogo pre drugih evropskih prestonica, nekoliko godina nakon Prvog svetskog rata. O džez bendovima koji su u to vreme svirali po beogradskim hotelima nema puno pisanih tragova.

Osnivanjem Džez orkestra Radio-televizije Srbije 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, džez u Srbiji počinje da zauzima značajno mesto na muzičkoj sceni.

Tokom više od 60 godina rada, Big bend je dobijao mnoge nagrade i priznanja, a sa orkestrom su nastupale najveće svetske zvezde džez muzike, kao što su: Klark Teri, Rej Čarls, Džoni Grifin, Maynard Ferguson, Toni Skot, Nejtan Dejvis, Erni Vilkins, Keni Dru, Ted Džouns, Alvin Kvin, Regi Džonson, Džon Hendriks, Roj Hargruv ali i srpski džez velikani kao što su Duško Gojković i Stjepko Gut.

Orkestar je bio kolevka svim srpskim džez muzičarima, koji su danas poznati kod nas i u svetu. Izvodio je dela klasičnog džeza, srpski etno džez, evergrin i filmsku muziku, pripremao interesantne koncertne progame, svirali su diksilend ali revidirani materijal, prilagođen savremenom vremenu.

Na sutrašnjem koncertu prvi put će svirati autentični džez iz vremena Velikog rata.Press

Podeli ovu vest

10/12/2015 0 comment

U divljoj bosanskoj vrleti, uzdignuto pokraj mesta gde Žepa uvire u Drinu, proviruje siromašno i oronulo selo kome vezir Jusuf, setivši se svog porekla i zemlje u trenutku "pada u nemolost", poklanja most. Kad otpoče gradnja "svet nije mogao da se načudi neobicnom poslu", sav položeni materijal, utisnuta kolja, nisu bila ni nalik zamisljenoj ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti