fbpx

"Balkanska međa" na festivalu filmske režije u Leskovcu

"Balkanska međa" na festivalu filmske režije u Leskovcu

Dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koje se održava u Leskovcu od 18. do 22. septembra, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, biće svečano otvoreno u Narodnom pozorištu u 19 časova. Festival će otvoriti Miloš Biković, jedan od najpopularnijih srpskih glumaca sa sve zapaženijom internacionalnom karijerom, a gost svečanog otvaranja biće i glumac Andrija Milošević. Na otvaranju će biti uručena i nagrada "Živojin Žika Pavlović" ovogodišnjem laureatu Bogdanu Dikliću, proslavljenom glumcu, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, u okviru Takmičarskog programa će biti prikazan rusko-srpski film „Balkanska međa" reditelja Andreja Volgina, u kojem glavne uloge tumače srpski glumci Miloš Biković, Milena Radulović, i Gojko Mitić, i ruski Anton Pampušnjij, Goša Kucenko, Sergej Šakurov, i Sergej Garmaš.

Pored „Balkanske međe" koja otvara festival i Kusturičinog filma „Pepe, jedan uzvišeni život" koji će biti prikazan van konkurencije poslednjeg dana festivala, za nagrade za najbolju režiju takmičiće se još pet domaćih filmova: „Pijavice" Dragana Marinkovića, „Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, „Ajvar" Ane Marije Rosi, „Šavovi" Miroslava Terzića i „Delirijum tremens" Gorana Markovića.

U okviru glavnog festivalskog programa biće prikazano devet regionalnih filmskih ostvarenja, osam u takmičarskom programu i crnogorski film „Poslednji Yu filmski romantik" Radoslava Stanišića, koji će biti prikazan van takmičarske selekcije. Film „Sin" rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, kao i slovenački „Glumim, jesam" Miroslava Mandića imaće srpsku premijeru upravo u Leskovcu.

Publika će moći da pogleda i hrvatske filmove „Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine i „Osmi povjerenik" Ivana Salaja, film „Posledice" u režiji slovenačkog reditelja Darka Štantea, „Ti imaš noć" Ivana Salatića iz Crne Gore, severno-makedonski „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Mitevske, koji je srpsku premijeru imao na ovogodišnjem Palićkom festivalu, i film „Sam samcat" Boba Jelčića iz Bosne i Hercegovine.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Van takmičarke konkurencije, na festivalu će biti prikazane pilot epizode četiri serije: „Biser Bojane 2" u režiji Mime Karadžića, „Grupa" Uroša Tomića, „Dug moru" Gorana Gajića, i „Senke nad Balkanom 2" Dragana Bjelogrlića.

Bogat prateći program Leskovačkog internacionalnog festivala odvijaće se kroz projekcije studentskih filmova iz regiona, tribinske, književne i galerijske događaje, koji će u fokusu imati profesionalni rad Živojina Žike Pavlovića, kao i glumca Nebojše Glogovca.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE održaće se od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu. Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini.

Autor: Tamara Markić

 

 

Podeli ovu vest

05/01/2014 0 comment

"Oj, badnjače, badnjače, ti, naš stari rođače,Dobro si nam došao i u kuću ušao!..Ti nam Hrista objavljuješ, Njega slaviš i kazuješ!Mili srpski badnjače, ti, naš stari rođače!.." Na Badnji dan u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, ...

06/03/2024 0 comment

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je raspisala četvrti po redu Konkurs za izbor najboljeg turističkog sela u nameri da se ...

15/03/2024 0 comment

Hilandar je bio predmet posebne brige i pažnje svih Nemanjića, ali od svih njih, posle svetog Simeona i Svetog Save Hilandar je od Nemanjića (pored, ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

17/03/2024 0 comment

Bele poklade su u poslednju nedelju, odnosno dan uoči početka Časnog posta, i tad se pojede nešto od belog mrsa. Otud i naziv bele ili sirne. Sve ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti