fbpx

LEPOTE NEGOTINSKE KRAJINE: Rajačke pimnice

LEPOTE NEGOTINSKE KRAJINE: Rajačke pimnice

Rajac, srpsko selo, nalazi se na putu između Zaječara i Negotina. Od Zaječara je udaljeno 50, a od Negotina 25 kilometara.

Do Rajca i Rajačkih pivnica najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, odakle imate još oko pola sata vožnje. U tom slučaju prolazite kroz sledeća sela: Kobišnica, Veljkovo i pored Rogljeva. Sledeće selo je Rajac i čuvene Rajačke pivnice. Uz put obratite pažnju na 6 prelaza preko pruge.

Drugi put iz Zaječara ka Rajcu vodi preko Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Dužina ovog puta je 43 kilometra, živopisniji je, asfalt je dobar, ali sa nešto više krivina.

Ukoliko želite da dodjete do "Vile Milenović" na vašem GPS aparatu ukucajte :
N= 44° 05' 26,6"
E= 22° 33' 16,3"

Postoji i treći put. Njega ne preporučujem zbog jako puno rupa. Ali, ako ste odabrali baš njega - evo smernice. Na 25-om kilometru od Zaječara ka Negotiu odvajate se i putovanje nastavljate sporednim putem preko Brusnika i Tamniča.

Sve više ljudi iz naše zemlje i inostranstva u ovo selo dolazi zbog čuvenih Rajačkih pivnica (pimnica - lokalni izraz).
Crno i belo vino iz buradi ovih kamenih podruma imaju jedinstven ukus, miris i boju. Zbog izuzetnog kvaliteta - vinu se prepisuje čudotvorna moć i lekovito svojstvo (naravno, ukoliko se pije u manjim količinama).
Na brdu iznad sela, gde su i pivnice, smešteno je jedinstveno staro groblje, čiji su spomenici izgradjeni od peščanog kamena. To je isti onaj kamen od koga su gradjene i Rajačke pivnice.

Domaćini Zoran i Emina Milenović raspolažu dvema etno kućama sa brojnim starinama iz cele Timočke Krajine. Pored kuća tu je i jedinstvena etno trpezarija sa kuhinjom i kaminom.

vila milenovic sobavila Milenovic ,soba (foto:panacomp)

Vila Milenović nudi:

prenoćište sa domaćinskim doručkom 1500 din. Gostima su na raspolaganju 4 sobe ( 1-na cetvorokrevetna, 1-na trokrevetna i 2-ve jenokrevetne sobe ) sa ukupno 9 lezajeva i jednim zajednickim kupatilom.
sto za stoni tenis i koš-tablu
obilazak sela, pivnica i starih spomenika ( MOZE I TRAKTOROM PRILAGODJENIM ZA TURISTE )
degustacija i kupovina crnog i belog vina, kao i domaće komove rakije
kupovina suvenira

U prolećnim i letnjim mesecima gostima je na raspolaganju dvorište sa klupom, stolovima i stolicama za uživanje, uz kafu sa ratlukom i prirodnom izvorskom vodom sa obližnjeg kladenca t.j. izvora prirodne vode.

rajacke pimnice podrum

Podeli ovu vest

05/11/2013 0 comment

Grad Kruševac i Turistička organizacija, bili su 31. oktobra i 1. novembra domaćini dvodnevne međunarodne Manifestacije "Izložba turističkih publikacija Srbije". Izložba, deveta po redu, je svečano otvorena u Narodnom muzeju a predstavnici 40 srpskih gradova obišli su gradske znamenitosti, upoznali se sa turističkom ponudom grada i okoline i iz ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti