fbpx

Bogatstvo srpske tradicije - tkanje,stari zanat

Bogatstvo srpske tradicije - tkanje,stari zanat

Za tekstilnu radinost u 19.-om i 20.-om veku moze sa reci da je susret proslosti i sadasnjosti.Bogato tekstilno iskustvo prošlosti postepeno je nestajalo i prilagodjavalo se uslovima i potrebama savremenog života.

Sve do Drugog svetskog rata srpski narod je svoju tekstilnu proizvodnju zasnivao na skoro svim tekstilnim sirovinama pominjanim u prošlosti: lanu i konoplji, nekim vrstama rogoza, barske trske, slami starih žitarica, pamuku, vuni, kozjoj dlaci, svili.

PREDENJE UZ PRESLICU

U procesu tradicionalnog predenja preslica pripada njegovom najvišem razvojnom stadijumu. Predenje uz preslicu bez svake sumnje je jedan od veoma starih načina predenja tekstilnih vlakana. Na teritoriji Srbije javljaju se tri tipa preslica (nazive su dobili po svom prototipu): preslice palice-mocuge, preslice grane i preslice lopate.

Pored osnovne uloge preslice kao pomagala pri pretvartanju tekstilnih vlakana u nit, njena izuzetna vrednost leži i u bogatom ornamentalnom ukrasu. Na njima su se našli motivi kuća i crkava, ljubavi, materinstva, dece, motivi rada, motivi životinja —sagledani prevashodno kroz njenu vlasnicu, srpsku ženu, nenametljivu i tihu gospodaricu u patrijahalnom načinu življenja. Predenje, odnosno preslica, vreteno i nit simbolišu susret večnosti i neodgodive prolaznosti.

PREDPREDANJE NITI

Jedna od završnih faza u pripremanju tekstilnih niti za izradu raznih delova pokućstva i odeće. Moze biti dvostruko, trostruko i visestruko. Na čitavom srpskom prostoru izvodi se pomoću malog i velikog vretena sa kolom.

BOJENJE

Do sedamdesetih godina 19.-og veka žene su prevashodno za potrebe svog domaćinstva bojile samo biljnim bojama i to raznim korenjem, liscem, plodovima: jasena, jove, klasovim žitaricama, orahu i drugim.

Bojilo se u grncarskim loncima zvanim civitnjaci.

Od profesionalnog bojadziskog zanata izdvojen je pirotski jer su se njegove bojadzije isticale u bojenju biljnim bojama.
TKAČKA RADINOST

Tkacka radinost kod Srba cinila je osnov celokupne proizvodnje tekstila. Ona se karakterise primenom raznih tkackih sprava razlicitih po ustrojstvu, tipovima, vrstama predmeta koji su se na njima izradjivali, vremenu upotrebe, poreklu.

Tkacka resetka-mali stan od poduza, dascica i tkacke dascice-koturici spadaju u najjednostavnije sprave za tkanje. Vertikalni tkacki stan — kod Srba poznat kao razboj ili "pirotski" jer se prvi pomen o njemu vezuje za cilimarski grad Pirot. Horizontalni tkacki stan — najvise primenjivana tkacka sprava do danas na ovim prostorima.

VALJANJE I STUPANJE

Neke vrste tradicionalnijih tekstilija posle tkanja doradjivane su vodom da bi im tkivo postalo kompaktnije ili vlasnatije — sa pomagalima fizicke ili materijalne prirode ili bez njih... Taj postupak izvodjen je u okviru kuce i u seoskim valjavicama, stupama.

Podeli ovu vest

28/06/2015 0 comment

Stari srpski  običaji na Vidovdan su ostali, najčešće u ruralnim sredinama. Doskoro su u Srbiji, Crnoj Gori i Hercegovini znali da na Svetoga Vida uveče pale vatre i da ih preskaču ne bi li se "očistili" od bolesti. Igrali su oko plamena, kao što su to i naši preci činili oko svojih svetilišta u brdima, posle spaljivanja žrtava na ruševinama ...

25/03/2024 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

23/03/2024 0 comment

 Dobroseličku bogomolju pravio majstor Mitar pre 203 godine Kad se magistralom prođu Vodice na Zlatiboru, kod Borove glave valja skrenuti ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

23/03/2024 0 comment

 Povodom manifestacije „Dani kraljice Jelene“ koja će se održati od 1. do 9. juna ove godine, juče je organizovana akcija sadnje jorgovana od ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti