fbpx

PRIRODNE LEPOTE SRBIJE: Selevenjske pustare

PRIRODNE LEPOTE SRBIJE: Selevenjske pustare

Selevenjske pustare su smeštene između naselja Bački Vinogradi i Horgoš. Rezervat čini 10 područja očuvanih prirodnih vrednosti (retke biljne i životinjske vrste vlažnih, peščarskih, slatinskih i stepskih livada) mozaično raspoređenih među voćnjacima, njivama i vinogradima.Status specijalnog rezervata steklo je 1997. godine.

Prirodne vrednosti

Područje se pruža duž granice Subotičko - Horgoške peščare i lesnog platoa Bačke. Kao granična zona dve geografske oblasti, pripada područjima povezanog biodiverziteta. Blizina podzemne vode, koja na talasastom terenu stvara močvare i slatine u neposrednoj blizini ekstremno suvih peščarskih staništa, dodatno povećava raznovrsnost. Ističe se svojim florističkim vrednostima, među njima su veoma atraktivne vrste iz porodice orhideja i perunika. Za neke biljne vrste Rezervat je jedino nalazište u našoj zemlji, ili je jedno od postojećih malobrojnih nalazišta ( 22 vrste su zaštićene zakonom, a 14 se smatraju ugroženim po međunarodnim merilima i zaštićene su i u susednim zemljama). Od životinjskih vrsta takođe su prisutne vrste od međunarodnog značaja, među njima su barska žaba, peščarski gušter, slepi miševi i neke retke ptice gnezdarice na slatinama i u Selevenjskoj šumi.

selevenjske pustare zivotinja

Rezervat „Selevenjske pustare" je II kategorija zaštite, od republičkog je značaja, površine 677 ha + 1173 ha zaštitne zone. Zaštićen je od 1997. godine. Sastoji se od 10 područja, veličine od 10 ha do 100 ha, od kojih se samo dva prostorno dodiruju. Ostala su odvojena obradivim površinama i saobraćajnicama. U okviru rezervata se nalazi i Selevenjska šuma, sa površinom oko 90 ha, dok ostale delove rezervata čine slatine i vlažne livade sa fragmentima stepske vegetacije.

sibirska perunika selevenjske pustare

Kulturne vrednosti

Područja Rezervata čine fragmenti pustare sa obrađenim površinama voćnjaka i njiva između dva naselja. Ovaj pustarski kraj ni nekada nije bio izgrađen i osim ponekog majura ili salaša postojala je samo jedna čarda u Selevenjskoj šumi. Ova stara čarda i danas postoji u svom izvornom obliku.

Na području postoje i arheološka nalazišta od kojih je srednjovekovno crkvište, Templompart, otkriveno prilikom izgradnje autoputa.

Nekada tradicionalno vinogradarsko područje, koje je koristilo klimatske i geološke prednosti peščarske podloge, danas ima mnogo više voćnjaka. Uglavom se gaje jabuke, kruške, breskve i kajsije, a i vinogradarstvo je u usponu uz proizvodnju starih sorti vina kao npr. kadarka i kevedinka.

Stočarstvo, nekada tradicionalna delatnost na pustari, danas nije dovoljno zastupljena. Zato se u okviru Rezervata planira uređivanje jednog salaša na kome bi se odgajale stare tradicionalne sorte stoke: podolsko goveče, svinja mangulica, ovca cigaja, koje bi se napasale na stepskim i slatinskim livadama.
Ekološka edukacija

Šetačka staza markirana kroz Selevenjsku šumu vodi posetioce pored najinteresantnijih delova, s obzirom da je u Rezervatu zabranjeno kretanje van staza i puteva. Šetnja uz pratnju vodiča-rendžera ponudiće i detaljne imformacije o sezonskim pojavama.

Trasirana je i edukativna staza koja treba da približi specifične prirodne vrednosti Selevenjskih pustara. Novoformirani Vizitorski centar Ludaš u Hajdukovu pruža sve informacije i nudi razne mogućnosti posete u Specijalnom rezervatu prirode „Selevenjske pustare".

Turistička ponuda

Prvomajski izleti se tradicionalno održavaju u Selevenjskoj šumi uz oganičen broj izletničkih mesta za kampovanje i izlet, imajući u vidu rezervatski tip zaštite i ograničeno kretanje.

Otvorena vatra može se ložiti samo u dvorištu čarde.

Pošto je u Rezervatu zabranjeno kretanje van staza i puteva, kroz Selevenjsku šumu, pored najinteresantnijih delova, vodi lepo uređena staza za posetioce.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

20/04/2024 0 comment

U podnožju planine Gučeva, rasuto je jadarsko seoce Tršić, rodno meaše novije književnosti Vuka Stefanovića Karadžića. Od Vukove porodice u Tršiću ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti