Prirodno nalazište Pančićeve omorike, rezervat "Ravništa"

Prirodno nalazište Pančićeve omorike, rezervat "Ravništa"

Nedaleko od Prijepolja nalazi se pravi prirodni dragulj STROGI REZERVAT PRIRODE "RAVNIŠTA" koji je Prirodno nalazište vrste Pančićeva omorika. Zahvata površinu od 138, 45 ha. Opština Prijepolje je 1976. godine ovo prirodno dobro stavila pod zaštitu i propisala mere i režime zaštite.

Zabranjeno je preduzimati radnje i aktivnosti koje bi izmenile izgled ili dovele u pitanje njegov dalji biološki opstanak. Na zaštićenoj površini je nađeno oko 40 stabala Pančićeve omorike, raste i visoka jednodobna sastojina crnog bora, sa grupimičnim i pojedinačnim stablima smrče, breze, jasike, crnog graba i ive.

Omoriku, jednu od najinteresantniih i najlepših vrsta četinara kod nas a i u Evropi, otkrio je 1875. god. Josif Pančić, u zaseoku Zaovine, na strmim liticama Belog Rzava. U biljno-geografskom smislu interesantno je da omorika ima srodnike na ogromnim udaljenostima od svog nalazišta (na istoku Azije i zapadu Severne Amerike), što objašnjava da je omorika relikt evropske flore iz tercijera.

Rasprostranjenost: Prirodni areal ove endemične vrste i tercijernog relikta je vrlo mali. Omorika autohtono raste s obe strane reke Drine, između Bajine Bašte i Višegrada (Nacionalni park „Tara“), a izdvojeno nalazište je u okolini Prijepolja u klisuri reke Mileševke .

Uglavnom raste na krečnjaku, na strmim teže pristupačnim terenima, najčešće na hladnim, severnim ekspozicijama. Omorika ima široku amplitudu rasprostranjenja po visini, od 700 m do 1700 m nadmorske visine. Gradi čiste sastojine ili u mešavini sa brojnim vrstama: belim i crnim borom, jelom, smrčom, bukvom, javorom, brezom. Izuzetno, na Mitrovcu, na močvarnom i tresavskom zemljištu javlja se sa jovom, smrčom, jelom, bukvom.

Opis vrste: Drvo omorike je visoko do 50 m, uskog piramidalnog habitusa. Grane prvog reda su kratke, pri vrhu krošnje uperene na gore, u sredini horizontalne i u donjem delu viseće. Kora je tanka, puca u ljuspe, smeđe boje. Pupoljci su bez smole, sa donjim ljuspama šilasto izduženim. Četine su duge 8-20 cm široke do 2 mm, pljosnate. Lice četine je sjajno, tamnozeleno, bez stoma, a naličje sa dve beličaste pruge stominih otvora. Četine po dužini sa ispupčenim rebrom na licu i naličju. Muški resoliki cvetovi svetlocrveni, ženske šišarice ljubičasti. Cvetanje je od kraja aprila do juna. Zrele šišarice otvaraju se već krajem septembra, a ostaju na stablu i posle ispadanja semena. Šišarice su viseće, duge 2-6,8 cm, široke 1,3-3 cm, sjajne, tamno-ljubičaste. Seme je dugo 2-3 mm. Jedan hektolitar svežih šišarica ima oko 47 kg i može imati oko 1,2 kg semena.

Ekološki zahtevi i ugroženost: Omorika ima široku ekološku amplitudu. Zahtevi za toplotom, svetlom i tlom su vrlo skromni. Pokazala se otporna vrsta prema ranim i poznim mrazevima, prema gasovima, i često se sadi u gradskim i industrijskim područjima, a cenjena je kao dekorativna vrsta. Raste polako i doživi 200 godina. Na njenom autohtonom području, klimatske promene, atmosfersko zagađenje i uticaj drugih vrsta koje je potiskuju, neki su od faktora ugroženosti ove kraljice četinara.

„Živi fosil“, kako omoriku još nazivaju, je strogo zaštićena vrsta u Srbiji i zaštićena vrsta od seče (Prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva, „Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 5/2010 i Zakon o šumama, „Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 30-10).

panciceva omorika ravnista

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

10/12/2019 0 comment

Kosjerić su okružila pitoma miomirisna sela, puna prisnosti i gostoljublja. Seča Reka, Kosjerićka Mionica, Donji Taor, Skakavci, Rosići, ...

07/11/2019 0 comment

Prirodni rezervat koji se nalazi na zapadnom delu planine Kopaonik, na levoj strani klisure Smokovske reke iznad koje se uzdižu vrlo atraktivne stene ...

13/12/2019 0 comment

Spomenik prirode „Sveti bor na Kamenoj Gori" nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, 23 km jugozapadno od Prijepolja na planini Kamena Gora. Na ...

06/12/2019 0 comment

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu magičnim zimskim čarolijama, a prve pahulje zabele krovove i trgove, mnogi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!