fbpx

Veoma zahtevan ljubimac - sijamska mačka

Veoma zahtevan ljubimac - sijamska mačka

Sijamska mačka je vrlo stara vrsta domaće mačke. Izuzetno je popularna kao kućni ljubimac. Poreklo sijamske mačke vodi nas na područje nekadašnjeg Sijama, odnosno današnjeg Tajlanda.

Ova pasmina mačke bila izuzetno poštovana u hramovima budističkih sveštenika, a bila je zastupljena i na dvoru sijamskog kralja. U Evropi se pojavila u drugoj polovini 19. veka, dok se u Americi pojavila tek početkom 20. veka. Pretpostavlja se da je nastala pre više od 500 godina.

Izgled sijamske mačke se menjao tokom vekova. Mnoge današnje varijacije sijamskih mačaka više podsećaju na obične mačke nego na tradicionalne sijamke.

Siamese-Cat

Fizičke karakteristike, koje odlukuju sve varijacije sijamskih mačaka jesu: specifična svetla, jednobojna dlaka sa tamnijim delovima na šapama, repu, ušima i oko njuške, elegantno telo, sa tankim, dugim nogama i dug rep koji se sužava ka vrhu.

Tradicionalne sijamske mačke imaju izuzetno izduženu glavu klinastog oblika i na njoj krupne iskošene oči, duboke plave boje. Uši su im velike i nastavljaju spoljnu liniju glave. Imaju kratku i mekanu dlaku, bez poddlake. U novije doba se razvijaju u smeru ekstremnog naglašavanja izduženosti tela i nogu i povećavanja očiju i ušiju. Time se uveliko razlikuju od ranih primeraka sijamske mačke.

Modernije varijacije sijamskih mačaka imaju okruglu glavu, krupne tajanstvene oči i nešto manje uši od tradicionalnih sijamskih mačaka. Koliko su se u prošlosti sitnije oči smatrale uobičajenom karakteristikom, danas se one smatraju za nedostatak. Dlaka novijih varijeteta sijamskih mačaka je prilično kratka i mekana. Predugačko ili grubo krzno, kao i previše potkrzna takođe se smatraju za nedostatke. Zadnje noge su im duže od prednjih, a šape su im okrugle.

Sijamski mačići se rađaju potpuno beli, a tek kasnije se pojavljuju njihovi obojeni delovi - na licu, ušima, repu i nogama. Boja koju sijamska mačka dobije u trećoj godini biće i njena trajna boja. Vremenom svetli delovi mogu postati neznatno tamniji usled lizanja krzna ili hladnoće prostorija u kojoj se mačka nalazi.

Sijamska mačka je već duže vreme popularna čistokrvna vrsta mačaka, pa ipak nije najbolji izbor baš za svakoga. Sijamske mačke su izuzetno otvorene i zahtevne, te ne može baš svako da živi sa njima. Izuzetno su živahne i privržene, aktivne, energične, društvene, znatiželjne i pričljive. Uglavnom imaju dug životni vek. Mogu živeti od 18 do 20 godina. Ukoliko Vam treba ljubimac koji će Vam biti privržen, a pritom imati "svoje ja", sijamska mačka može biti idealan izbor za Vas.

Svako ko planira da kupi sijamsku mačku mora biti svestan činjenice da ove mačke imaju izuzetno snažan karakter i da se njihovo prisustvo u kući uvek se oseća. Za njih se sa razlogom kaže da su psi mačjeg sveta. Nekada znaju da se ponašaju agresivno, naročito ukoliko radite nešto što nije po njihovoj volji ili ne radite ono što bi one želele. Poznate su po svojoj bučnoj prirodi i u stanju su da satima vode razgovore sa Vama ili pak same sa sobom. Razlozi za te višesatne razgovore mogu biti različiti: glad, nedostatak pažnje ili bilo šta drugo što je izazvalo njihovo negodovanje. Šta god da je razlog njihovog nezadovoljstva, one će Vam dati do znanja i to najvišim tonom svog hrapavog glasa.

Sijamske mačke su posebno društvena bića i ako ne dobijaju pažnju u onoj meri u kojoj bi želele, one će je tražiti. Obzirom na njihovu društvenost, nije preporučljivo predugo ih ostavljati same. Ako radite po ceo dan, najbolje rešenje bi bilo da uzmete dve mačke ili da uopšte i ne uzimate sijamsku mačku.

 

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti