fbpx

Deo kućnog enterijera - umetničke slike

Deo kućnog enterijera - umetničke slike

Umetnička slika, posebno ako je reč o originalnom i unikatnom delu, je upečatljiv dekorativni element enterijera. Slika će prostoriju učiniti zanimljivijom i definisaće njen karakter.

Umetničke slike manje ili više poznatih autora, muzejski poster ili replika na zidu, ispuniće prostor vašeg doma stilom, učiniti ga vizuelno zanimljivim, a posmatraču omogućiti neprestano istraživanje i ponovno otkrivanje novih detalja ili poruka.

Dom ili kancelarija praznih zidova izgleda previše sterilno i nedovršeno, dok prostrani ormari, pretrpane police i glomazni dekorativni predmeti prostoriju smanjuju, zatvaraju i čine neukusno popunjenom.

umetnicke slike dekor enterijer 5

Slika na zidu glasno govori i o samom korisniku prostora. Već sama činjenica da je zidove svog životnog ili radnog prostora obogatio slikama je svojevrsna lična priča, a izbor slika i njihov raspored govore o njegovom karakteru i željama.

Slika umetničke vrednosti je vrlo prikladan poklon, ali izbor takvog poklona je nezahvalan, kao i izbor parfema, jer su ukusi različiti. Ako dobijete sliku, bilo da vam se dopada ili ne, i bez obzira na njenu vrednost, nastojte da joj pronađete adekvatno mesto u svom domu. Svaka će slika izgledati lepo ako je uskladite s ostalim elementima, bojama i dekoracijama u prostoru, a ponekad će vas prvo umetničko delo koje ste dobili na poklon podstaći da krenete da stvarate svoju kolekciju i oformiti vaš ukus.

Treba znati da za postavljanje slika nema strogih pravila. Ipak, treba poštovati odnos slike i zida. Središte slike je dobro postaviti u visini očiju odrasle osobe. Slike različitih veličina treba postaviti na različite visine. One većih dimnezija postavite nešto više, i nagnute gornjom ivicom prema napred, dok je male slike koje treba gledati izbliza, dobro postaviti u visini očiju.

Osim na zid, umetničku sliku primereno je postaviti i na kamin, komodu ili drugi niži element nameštaja. Pri tome treba voditi računa da okvir ne bude veći od širine nameštaja. Slike je dobro grupisati u blokove prema sadržaju, izgledu okvira ili međusobnom skladu boja.

Ako ih grupišete prema izgledu okvira, usklađivanje s okolnim nameštajem važnije je od samog umetničkog stila. Kod grupisanja prema pravcu, stil i sadržaj su ipak važniji od okvira. U tom slučaju boju na slikama treba uskladiti sa bojom zida na koji su okačene ili okolnim nameštajem.

Bilo da su postavljene geometrijski, u nizu ili bez posebnog reda, bitno je da slike na zidu čine jedinstvenu kompoziciju koja mora da izgleda prirodno i harmonično, i da u grupi čine kompaktnu celinu.

MojEnterijer

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti