fbpx

Zašto se smejemo prvog aprila?

Zašto se smejemo prvog aprila?

Kao što znate, danas je PRVI APRIL, svetski dan šale. Iako ne postoji zemlja na svetu koja je ovaj dan i zvanično proglasila praznikom, Prvi april je ukorenjen u tradiciji većine zemalja skoro čitav milenijum.

Podvale, šale, doskočice i šegačenje na današnji dan nezaobilazan su deo tradicije širom sveta. Kako se ta tradcija razvijala, postoje li razlike u načinu obeležavanja Prvog aprila, Dana šale i koje je istorijsko poreklo ovog praznika pogledajte u tekstu koji sledi.

Postoji mnogo verzija o tome kako je nastao 1. april i šta on ustvari obeležava.

 Istorijsko tumačenje Praznika šale, koje 1. april povezuje sa drevnim Rimljanima. Rimljani su bili poznati po svojim bahanalijama, orgijama i drugim raskalašnim običajima te nimalo ne bi čudilo da su oni i "najkrivlji" za sve podvale koje stanovnici naše planete trpe već vekovima.

Prvi pisani podaci vezuju se za engleske spise nastale davne 1392. godine, ali nešto više o prazniku i običajima možemo da saznamo tek iz francuskog folklora krajem 16. veka. U to vreme zabeležen je praznik koji se proslavljao 1. aprila i koji se zvao Dan svih luda, a za onog kome bi bilo podvaljeno, govorilo bi se da je dobio APRILSKU RIBU.
Postoje i verovanja da je praznik u stvari narodni običaj preuzet sa istoka krajem srednjeg veka od kada se tradicionalno proslavlja kao Dan glupaka. Nedavno se u National Geographic magazinu, takođe, pisalo o 1. aprilu i njegovom poreklu. Interesantan je podatak da je kulturološkim poređenjem evropskih zemalja, 1. april u većini zemalja povezan sa prolećem, takozvanim periodom obnove i početkom poljoprivrednih radova, i da su smicalice, šale i podvale u stvari sastavni deo običaja vezanih za radove u polju.

Smeh je zdrav

Šta god da istorija tvrdi i šta god da je pravi razlog zbog kog se na današnji dan šalimo na tuđi, ali i na svoj račun, činjenica je da je smeh zdrav. Naučno je dokazan blagotvoran zdravstveni ekeat i smeha i osmeha, te ničeg lošeg ne može biti u ponekoj bezazlenoj šali. Takođe, dokazano je i da se sve manje smejemo. Naročito stariji ljudi, ali i malađi koji gube osmeh već tokom dvadesetih godina njihovog života. Istina, budućnost, pa ni sadašnjost nam nisu baš najsvetlije i teško je smejati se. Ipak, bez smeha može biti samo teže. Zato se smejte − još to nam ostaje.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti