fbpx

Ukras bašte u proleće - ljubičice dan i noć

Ukras bašte u proleće   - ljubičice dan i noć

Ljubičice poznate i pod nadimkom dan i noć odlično uspevaju na ivicama cvetnih leja i uz stazice, ali i u žardinjerama na terasi. Njihova ljupka "lica" imaju pet latica: dve u vrhu, dve sa strane i jedna u dnu, a po pravilu svaki cvet ima dve ili tri boje.

U Engleskoj ovaj cvet ima mnogo neobičnih nadimaka, kao što su "tri lica pod kapuljačom" ili "zagolicaj mi maštu", a Šekspir ga je nazvao "Kupidonov cvet". Ljubičicu dan i noć u "Rečniku srpskih narodnih verovanja o biljkama" zbog rasporeda latica nazivaju "maćuhica" (maćeha sedi na dve stolice, svaka od njenih ćerki ima svoju stolicu, dok obe pastorke moraju da dele jednu stolicu) ili "dikino oko" zbog osobine ovog cveta da se stalno okreće prema suncu.

Biljka je omiljena u celom svetu zbog raznolikih boja i neobičnih šara na laticama, a u njenoj lepoti možete da uživate tokom cele jeseni, zime i proleća. Dan i noć je niskog rasta, od 10 do 40 cm, sa mnogo cvetova čije latica mogu biti u beloj, žutoj, crvenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, zlatnonarandžastoj, bakarnoj boji... Odgovara joj svetlo i polusenovito mesto, kao i rastresito zemljište, a najpogodnija je mešavina peska i šumskog zemljišta. Biljku nikako ne treba saditi na mestu koje je izloženo jakom podnevnom suncu. Dan i noć se može saditi u proleće, ali se preporučuje jesenja sadnja, dok je zemlja još topla. Do zime će se biljka razviti, a u proleće će obilno cvetati.

Sadnja i nega - Biljke se sade na rastojanju od 20 do 30 cm i predveče umereno zalivaju dva do tri puta nedeljno. Preporučuje se redovno prihranjivanje guano (pelikanovim) đubrivom, od ranog proleća do jeseni. U vreme cvetanja redovno odstranjujte precvetale cvetove. Ukoliko želite sami da napravite rasad ljubičice to možete da uradite setvom semena ili deobom bokora na proleće. U julu ili u avgustu, na otvorenom retko posejte seme u redove, pa ga pokrijte sa 0,5 do 1 cm zemlje i umereno zalivajte. Kada izniknu dva listića pikirajte, odnosno rasadite mlade biljčice, a u septembru ili oktobru presadite ih na stalno mesto. Razmak sadnje trebalo bi da bude 20 x 20 cm. Tokom zime mlade biljke pokrijte granama četinara. Ljubičica dan i noć je dvogodišnja biljka koja se seje prethodne da bi procvetala naredne godine.

Ljubičica dan i noć prvenstveno služi za jesenju i prolećnu dekoraciju parkova, vrtova i balkona,kao i za ukrašavanje ivičnjaka u baštama i lejama. Koristi se i kao pokrivač tla između lukovičastih ukrasnih biljaka i između grmlja. Lepo izgleda i na terasama u saksijama ili sandučićima.

viola tricolor

Osim ljubičice dan i noć, rodu viola pripadaju i Viola odorata (mirišljava ljubičica, samonikla vrsta koja se razmnožava stolonama), kao i Viola cornuta (sitnocvetna trajnica, obično jednobojnog cveta koja obilno cveta od maja do jeseni, u ljubičastoj, žutoj, tamnocrvenoj i svim nijansama plave boje). Među ljubiteljima cveća sve veću pažnju privlači i Viola x wittrockiana hibridi koja može da dostigne visinu od 15 do 20 cm. Njeni baršunasti cvetovi u beloj, plavoj, žutoj, narandžastoj ili crvenoj boji pojavljuju se tokom jeseni i proleća. Lepo izgledaju i dvobojne kombinacije, često sa tamnopurpurnom sredinom cveta. Hibridi viole sade se u gredicama, kamenjarima, kao i cvetnim posudama.

Autor:Ivana Čolović,dipl.ing.novosti

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti