fbpx

Pekinezer - odan i odvažan, ljubimac dece i odraslih

Pekinezer - odan i odvažan, ljubimac dece i odraslih

Pekinezer je hrabar, nezavistan i vrlo živahan mali pas. Zbog njegove tvrdoglavosti i samovolje, učenje i prilagođavanje kako da živi u domaćinstvu zna biti dosta zahtevno.

Pekinezer je zbijen minijaturni pas. Ima široka prsa tako da napred izgleda dosta teško, dok mu se trup sužava prema zadnjem delu. Noge su mu kratke i blago zakrivljene. Ima široku i, u odnosu na ostatak tela, veliku glavu. Njuška je ravna i široka, a nos kratak, širok i crn. Nosnice su širom otvorene. Oči su mu velike, okrugle i široko razmaknute. Ima prepoznatljiv lagani  hod i čini se da mu se nikada ne žuri.

Ta drevna minijaturna pasmina sjajan  je pas čuvar koji sebe smatra daleko većim i hrabrijim nego što zapravo jeste. Obično je nepoverljiv prema nepoznatima. Lajaće čim čuje neobične zvuke .

Pekinezer ima visoko mišljenje o sebi i zna da se  ponaša zaštitnički prema svom vlasniku, toliko da se to pretvori u posesivnost. Potrebno ga je dresirati kako taj zaštitnički instinkt ne bi prerastao u agresivnost. Obzirom da je tvrdoglav i svojeglav, za dresuru će vam trebati dosta strpljenja.

Neki se Pekinezeri dobro slažu s decom, neki ne. Pekinezeri su mali i vrlo osetljivi na grubost male dece.

Pekinezer će  neprestano da se  šepuri i paradira i u pokušaju da vas zadivi. S obzirom na svoj nezavisni karakter, može se satima  da se zabavlja s igračkom.Ali , takođe mu je potrebna i vaša pažnja. Pekinezer je izrazito  privržen pas koji se ponosi ulogom vašeg najdražeg prijatelja.


Ovo je pas koji  uživa u šetnjama. Zbog svog kratkog nosa, ne podnosi ekstremne temperature. Pripazite da se ne pregreje tokom vežbe ili da ne ostane napolju  na jakom suncu. Otporniji je nego što  se smatra, pa  će da  uživa  ludira se na kiši. Naravno, kasnije ćete ga morati temeljito očistiti.

Nije mu potrebno puno prostora i nije previše aktivan. Zato može bez problema da živi  u stanu. 

Njegovo dugačko duplo krzno trebalo bi da češljate skoro svakodnevno. Posebnu pažnju treba posvetiti zadnjem delu gde dlaka brže gubi sjaj. Umereno se linja.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti