fbpx

Slatki ljubimac: Šar pej - tako mali, a već izboran

Slatki ljubimac: Šar pej - tako mali, a već izboran

Šar pej, slatki ljubimac  je poznat u Knini u poslednjih 200 godina kao lovački i pas čuvar, a Hongkong je prvo i jedino mesto odakle je počeo da se vodenim putem prevozi u ostale delove sveta. Uzgajan je od rane mladosti za borbe pasa pa zato ima kratke uši, krzno sa otpornom dlakom i unazad okrenute očnjake. Ipak, ono po čemu je najkarakterističniji jesu duboke bore na telu i jezik plavo-crne ili plavo-crvene boje.

Dok su mladi, imaju mnogo kožnih nabora, odnosno bora, ali kako odrastaju, takav izgled se menja i bore nestaju. Kod zrelog psa jasni nabori su dopušteni samo oko čela i grebena. Koža šar peja je tvrda i hrapava, a dlaka kratka i čekinjasta, do dva i po centimetara dužine i nikada se ne trimuje.

shar-pei-puppies-picture
Uvek je jednobojan, uglavnom sive ili crne boje, visine 45 do 50 centimetara i težine do 24 kilograma, a životni vek mu je od sedam do 10 godina. Postoje dve linije koje se ističu: kineska, sa višim, vitkijim i izduženim psima, čije su bore manje izražene, koža opuštenija, a njuška duža, i američka gde su psi manji, teži i deblji, sa naglašenijim kožnim naborima, zdepastijom njuškom i nešto dužom dlakom.

Po prirodi je uravnotežen, suzdržan i nepouzdan, kao i njegov daljnji rođak čau-čau. Šar pej je energičane i okretan. Iako deluje ozbiljno i pomalo tužno ovaj pas je veseo i uvek spreman na igru ako se sa njim dobro postupa. Veoma je čista životinja tako da njegov vlasnik skoro uopšte ne mora da se trudi oko čišćenja njega i za njim.

shar-pei-dog-puppies2 Dobar je čuvar i često nepoverljiv prema strancima. Veoma je posvećen, veran i privržen svojoj porodici. Uglavnom su tihi, laju samo onda kada su zabrinuti ili kada se igraju. Poznavaoci ove rase kažu za njega da je to pas jednog vlasnika. On uživa u vremenu provedenom sa ljudima. Veoma se dobro adaptira na sve uslove života, a bez ikakvih problema podnosi samoću. Uvek je budan, na oprezu i spreman da interveniše ukoliko je to potrebno. Reaguje izuzetno brzo, bez straha i razmišljanja o posledicama. Izuzetno je inteligentan pa treba pristupiti obuci s posebnom pažnjom. Ne preporučuje se nikakva grubost, dovoljna je opomena podizanjem tona. Ne traži borbu, ali na provokacije odgovara burno i dugo je pamti.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti