fbpx

Pudla - slatki ljubimac dama

Pudla - slatki ljubimac dama

Slatki kućni ljubimac pudla je oličenje elegancije, stila i statusni simbol.

Inteligentna i vesela srednja pudla često vrlo dugo živi- čak i više od sedamnaest godina. Ima isti standard kao i ostale podvrste. Manja je i ima slične karakteristike. Potrebno joj je mnogo nege, čak i ako ne nastupa na izložbama. Savet za negu pudle jeste da koristite svakodnevno četku i metalni češalj.

Pudle su poreklom iz Nemačke, Francuske i Rusije. Preci pudle bili su nemački lovni psi za vodu, korišćeni za lov na patke i francuski retriver (Barbet). Vinston Čerčil je doprineo popularnosti pudle, pogotovo u Britaniji, javnom privrženošću svojim ljubimcima Rufusu I i njegovom sledbeniku Rufusu II, dok je u Americi patuljasta pudla postala statusni simbol holivudskih starleta. U modernim vremenima, pudla je ostala jedna od najpopularnijih rasa pasa. Ova drevna rasa dolazi u tri veličine: velikoj, srednjoj i patuljastoj.

Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja može biti ošišana na bezbroj načina što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Boja dlake može biti: bela, crna, smeđa, crvena i srebrna. Ono što je za mnoge ljude koji pate od alergija značajno je to što se pudle uopšte ne linjaju.

Imaju kovrdžavu dlaku koja je bujna, fine vunaste strukture, elastična, na pritisak ruke ponovo se vraća. Vrlo je gusta, raskošna i bujna i stvara karakteristične izdvojene male vitice jednakih dužina. One moraju biti duge najmanje 20cm. Pudla traži stalnu negu - od rođenja pa do kraja života. Ukoliko želite negovanog psa, redovno češljanja i šišanja su obavezna.

Pudle su vesele i dobronamerne, idealni kućni ljubimci.Vole celu porodicu. Veoma su umiljati psi i žude za ljubavlju i društvom. Sa decom su nežne i pažljive. Pune su energije, dobro plivaju i vole vodu. Sa obzirom na raznovrsnost njihove veličine, mogu da ispune mnoštvo uloga na primer od malog psa za pratnju koji je izvrsno prilagođen gradskom okruženju do velikih radnih pasa koji brzo uče veštine kao što su praćenje traga, poslušnost kao i vođenje slepih osoba. Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja može biti ošišana na bezbroj načina što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Njihova inteligencija i želja za učenjem, učinila ih je vrlo popularnim psima u dresuri i cirkusima. Pošto spadaju u jedne od najinteligentniji rasa pasa na svetu, vrlo lako se dresiraju.(mojaoaza)

 

 

 

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

19/04/2024 0 comment

Muzički festival „Beogradsko proleće 2024“ održaće se 20. aprila od 20.00 časova u "MTS dvorani" u Beogradu. U finalnu konkurenciju ušlo je 19 ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti