fbpx

Kućni ljubimac: Persijska mačka

Kućni ljubimac: Persijska mačka

Persijska mačka – je već dugo jedna od najpopularnijih vrsta mačaka. O poreklu persijske mačke postoje mnoge teorije i legende, a niko ni dan danas ne može sa sigurnošću da potvrdi odakle one potiču.

Ove dugodlake mačke,mnogi poznavaoci tvrde, vuku korene iz Irana, generalno se opisuju kao tihe životinje, dobre su za život u stanu, odane su i verne ali je neophodno da se njihova dlaka češlja i neguje svakog dana. Veoma su nežne i vole da im se posvećuje dosta pažnje, a ponekad odaberu omiljenog člana porodice i samo njega slušaju i vole da mu sede u krilu.

Uprkos glamuroznom izgledu i miroljubivom karakteru, kao i većina drugih mačaka, ima razvijen lovački instinkt koji će, ako joj se ukaže prilika, vrlo rado pokazati.

Svima koji razmišljaju o nabavljanju persijske mačke napominjemo da neće pogrešiti s izborom ukoliko traže mirnu kućnu mačku. Pritom, u obzir treba uzeti da imaju dlaku koja zahteva svakodnevno češljanje i povremeno kupanje.

Persijske mačke imaju „suzne oči", a kako suze ne bi ostavljale brojne tragove na licu, nabore ispod očiju svaki dan potrebno je brisati vlažnom tkaninom.

Budući da većinu vremena provode u zatvorenom povremeno im treba iseći nokte.

Na sve navedeno navikavajte je od malena.

Persijske mačke žive do 15 godina.

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti