fbpx

Arganovo ulje - tekuće zlato za negu i lepotu

Arganovo ulje - tekuće zlato za negu i lepotu

Arganovo ulje se dobija iz biljke argana koje iskljucivo raste u Maroku pa ga nekli nazivaju i Marokansko ulje.

Argan je biljka slicna maslini , plodovi su sivo maslisnastog izgleda slicni maslinama. Arganovo ulje se moze dobiti na vise nacina ali najstari nacin dobijanja jos uvek se koristu samo u Maroku. Taj način je sledeći:

Fizički najzahtevnija radnja u postupku tradicionalne proizvodnje ulja argana je razbijanje jezgra, najčešće uz pomoć dva kamena. Semenke se izdvajaju  blago preprže( u savremenoj proizvodnji za kozmetičku industriju najkvalitetnija ulja su od neprženih semenki argana). Prepržene semenke se melju u pastu uz dodatak malo vode . Tako dobijena pasta se ručno cedi pa se na taj način odvija ekstrakcija biljnog ulja.

Ovako dobijeno ulje našlo je primenu u mnogim kozmetičkim prepatima . U zadnjim godinama arganovo ulje je našlo i veliku primenu u negovanju kose pa su neke kompanije proizvele proizvode bazirane na arganovom ulju. Nekoliko kapi ulja daju izuzeto dobre rezultate u održavanju i negovanju kose.

Arganovo ulje sadrži visok nivo nezasićenih masnih kiselina uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regeneriše kožu. Takođe, nezasićene masne kiseline pomažu u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Tako se sprečava sušenje kože i gubitak elastičnosti. Koža postaje mekša i zategnutija, a takođe sprečava se nastanak bora i usporava se proces starenja kože.
Arganovo ulje ne začepljuje pore i vrlo se brzo upija, pa neće ostaviti sjajan trag kada se nanese na kožu lica. Ako ga koristite kao dnevnu negu, nabolje je prvo naneti odgovarajući hidrolat na lice i namazati ulje dok se koža još nije sasvim posušila.

 

Podeli ovu vest

03/01/2021 0 comment

Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. godine. ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

01/09/2020 0 comment

Pastirska frula kao da je nestala iz muzičke tradicije srpskih seljaka. Seljaci, jednom nogom u selu, drugom u gradu, postiđeni i preplašeni svojim ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti