Čuvari energije: šetnja,disanje, ishrana, zdrav san

Čuvari energije: šetnja,disanje, ishrana, zdrav san

Dolaskom jesenjih i kišnih dana, pratiće vas osećaj pada energije i osećaćete umor. Mi vam dajemo nekoliko saveta koji će vam pomoći da povratite elan,energiju ,vitalnost organizma i na taj način ćete čuvati svoje zdravlje.

Svakih par sati uzmite barem dva minute vremena i posvetite ih disanju. Samo četiri do pet polaganih, dubokih udaha može povećati visinu vaše energije i otpustiti nakupljeni stres.
Disanje koje koristi dijafragmu umesto plućnih mišića opušta ceo gornji deo tela. Takođe dopušta plućima da se bolje ispune vazduhom što kao krajnji učinak ima opuštanje. Ovakve pauze posvećene disanju udaljavaju nas od stresne okoline i smanjuju adrenalin u našem organizmu.

Odlazak u žustru 30-minutnu šetnju nekoliko puta nedeljno udvostručuje naš kapacitet za stvaranje energije.˝Fabrika energije˝ u našim ćelijama drastično se povećavaju i deluju delotvornije kao posledica samo nekoliko bržih šetnji nedeljno.

Žustrija šetnja podrazumijeva ubrzavanje rada srca do nivoa na kojem je vaše disanje ubrzano, ali ipak možete i dalje normalno da razgovarate. Izračunavanje ciljanog broja otkucaja srca u minute je jednostavan: oduzmite svoje godine od 220 i pomnožite s 0,7.

Ishrana prirodnom hranom, sirovim ili lagano kuvanim namirnicama ,ishrana bogata velikim količinama voća i povrća i proteina proizvodi veću energiju.

healthy-lifestyle-sports
Kalorije koje unosimo rafiniranom industrijskom hranom ne mogu postići isti efekt, nego nas čine umornijima nego što zaista jesmo. ˝Beli˝ ugljenihidrati poput čipsa, pirinča, belog hleba i šećera stvaraju štetne" slobodne radikale" koji nam ˝kradu˝ energiju.
Telo se napaja velikim količinama energije tokom spavanja. Tada stavljamo sve organske sastave na mirovanje i telo ima dovoljno vremena da se odmori. To uključuje i uravnoteživanje hormona, jačanje imunološkog sistema i regeneracije tela.

Preporučuje osam sati sna najmanje tri do četiri puta nedeljno . Ako imate učestali problem buđenja usred noći, pokušajte se koncentrisati na san iz kojeg ste se upravo probudili ili pak na disanje. Na taj način ćete lakše i brže ponovno zaspati.

 

Podeli ovu vest

03/01/2019 0 comment

Januar, sečanj, sečko je prvi mesec u godini. Ima 31 dan. Mnogo što đse tiče izdržljivosti, malo kad su u pitanju praznici. Između njega i decembra je Nova godina. Novu godinu dočekujemo s nadama, željama i obećanjima da ćemo sve drugačije raditi, da od 1.januara okrećemo list. Obećanje je,kaže srpski narod, ludom radovanje To bi moglo da ...

09/04/2019 0 comment

Još nije poznata nijedna biljka koja bi bila delotvorna protiv starenja, ali postoje mnoge koje znatno usporavaju i ublažavaju taj proces. ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!