fbpx

Dah starih vremena - "vintidž" haljine

Dah starih vremena - "vintidž" haljine

Stil oblačenja iz prošlog veka, naročito 20-tih godina, je doživeo svoju popularnost u mnogim filmskim ostvarenjima, a naročito u "Velikom Getsbiju", novoj verziji koja je rađena po čuvenom romanu F.Skota Ficdžeralda.

vintidz veliki getsbi
Moda dvadesetih Odlika dekade nakon Prvog svetskog rata bilo je preterivanje u svemu i nagoveštaj svih kasnijih događaja i slobodnijeg stila. . Ženska moda je usvojila odlike Art Deco pravca u umetnosti - geometrijske forme u dezenu i određene linije u kroju, i znatno se transformisala u odnosu na pređašnju žensku modu.

vintidz haljine unutrasnja 1
Napušteni su uski korseti i forme koje naglašavaju ženske obline, a moda je postala ležerna i lepršava. Glavni komad postala je haljina sa spuštenim strukom, opuštena i labava, izrađena od finih materijala poput svile ili žoržeta i dodatno ukrašena izrezima, resama, perjem... Flapper haljine bile su ravne i labave, a žene su u njima izgledale vitko i mladalački. Grudi su bile spljoštene, torzo produžen, struk nenaglašen, a pojas nisko na bokovima. Haljine su ponekad bile i plisirane, lagano su klizile niz telo i imale providne delove i delove od veza.U 20-im godinama žene su dobile novu injekciju samopouzdanja i usvojen je nov životni stil.

vintidz haljina unutrasnja 2
Da li ste poželeli jednu autentičnu haljinu ili cipele iz te epohe? Ako jeste, evo jednog predloga za koji vam ne treba vremeplov. Svuda u svetu je trenutno trend nošenja odeće i obuće sa predznakom "vintidž".

vintidz cipele
To znači da je reč o komadima koji su zaista iz određene ranije epohe, a koji su još uvek u dobrom stanju i nosivi. Na mnogim veb stranicama mogu se naći odevni komadi (haljine,cipele...) dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka, u sjajnom stanju i kao pravi začin vintidž-stilu.

 

Podeli ovu vest

15/01/2024 0 comment

Autohtoni pas iz Panonske ravnice "vojvođanski pulin" je verni čuvar salaša i Zasavičkih mangulica. O njima se ili zna ili ne zna, ali uglavnom komentar je jedan, oni su jako pametni,odani vredni i bez njih je život u ravnici nezamisliv.Da li neko uopšte može opisati tu ljubav, vernost koju taj pas oseća prema svom gospodaru. Reč gospodar ni ne ...

16/12/2020 0 comment

Oslonjena na tradiciju ručnog pletenja u zlatiborskom kraju u Zapadnoj Srbiji, firma Sirogojno Company već decenijama neguje "Sirogojno Style". ...

22/10/2023 0 comment

Dom omladine Beograda od 24. do 29. oktobra 2023. predstavlja 39. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZSCAPES“.  Beogradski džez ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti