Zakon mode - mala crna haljina

Zakon mode - mala crna haljina

Mala crna haljina je kratka, nepretenciozna večernja ili koktel haljina, koju je 1920ih lansirala modni kreator Koko Šanel.

Odmah je dobila poređenje sa automobilom marke „Ford" koji je tada bio sinonim za masovnost, jednostavnost, nisku cenu i crnu boju. Šanel je haljinu dizajnirala tako da se na njoj ne vide mrlje i da pristaje svakoj ženi. Ova haljina može biti različitih dužina a jednostavnog je kroja. Ona može biti savim obična, od jeftinijih materijala, ali može biti i skupocena.
Modni kreatori i mnoge žene smatraju, da je mala crna haljina esencijalni deo garderobe. To je poznati zakon mode da bi svaka žena trebalo da ima svoju jednostavnu, elegantnu crnu haljinu koju može obući u svakoj prilici. Na primer, jednostavna haljina za koktele se može pretvoriti u večernju haljinu kada joj se doda ukras od dijamanata i dugim rukavicama, a kada se kombinuje sa crnim sakoom, skromnim nakitom, ista haljina se može nositi na poslovne sastanke.
Za modni dizajn i kreaciju ove haljine je zaslužna, modna kreatorka Gabrijela „Koko" Šanel, koja ju je lansirala 1926. godine. Prva mala crna haljina je bila bez rukava, dužine nešto iznad kolena. Opšta emancipacija žena je tada postigla da se nose kraće haljine, kraća kosa i kraći rukavi. Koko Šanel je bila nosilac tog pokreta u oblasti mode koristeći materijale neutralnih boja, pre svega udobni žersej. Bila je u stanju da ubrizga prefinjenost i udobnost u modu,pa je kreacija ovakve haljine postala revolucionarna.Na početku svog rada,Koko je predstavila prvu malu crnu haljinu na svetu. Tako je mala crna haljina postala klasični deo garderobe.
Funkcija male crne haljine je, da i sa skromnim sredstvima, svaka žena može istovremeno biti lepo i elegantno odevena. Prvenstvena namena je bila za koktel partije, dakle za popodnevne izlaske, ali raznim atraktivnim i skupocenim dodacima, lako se pretvara u elegantnu večernju haljinu. Dodavanjem blejzera može da se koristi kao odeća za posao.
Mala crna haljina se može dodatno ukrasiti brošem, ogrlicom, minđušama, kragnom od materijala druge boje (na primer od bluze koja je obučena ispod i izviruje...), rukavicama, ešarpom, brilijantima ili štrasom.

Podeli ovu vest

28/03/2020 0 comment

 Ova rasa pasa pripada grupi rasa goniča koji su rašireni na teritoiriji Balkana. Može se pretpostaviti da su na formiranje ove rase značajnu ulogu imali goniči iz Male Azije. Prvi opis ove rase datira iz 1905. kada je Franz Laska, uz ostale goniče Balkana, opisao i ove pse. Kinološki je zvanično priznata na međunarodnom nivou od FCI 1948. ...

08/03/2020 0 comment

Završetkom zime vreme je za kozmetičke tretmane koji će koži vratiti vlažnost, pripremiti je za toplije dane i izloženost suncu. Sve počinje ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!