Miris eteričnih ulja - aromaterapija za zdrav život

Miris eteričnih ulja - aromaterapija za zdrav život

Korištćenje eteričnih ulja i njihovu posebnu primenu možemo svesti pod zajednički naziv- aromaterapija. To drevno i korisno znanje danas se određuje i kao umetnost o prirodnom lečenju uz primenu aromatičnih esencija za uravnotežavanje, harmoniziranje i poboljšavanje ljudskog telesnog i psihičkog zdravlja.

O eteričnim uljima i njihovoj delotvornosti , u prošlosti postoje brojna svedočanstva, a jedno od najpoznatijih je Hipokratov zapis iz 400. godine pr. Hrista u kojem stoji kako je svakodnevno kupanje u mirisnim kupkama i masaža s mirisnim travama uslov za dobro zdravlje.

aromaterapija unutrasnja 1
Za one koji nisu upućeni eterična ulja su aromatični tekući sastojci dobijeni ekstrakcijom iz cvetova, plodova, listova, korenja itd., a dobijaju se destilacijom vodene pare, hladnim ceđenjem kao i ređe, samo kod nekih biljaka, ekstrakcijom organskim otapanjem.

Aromaterapija deluje na telo, um i duh, a miris eteričnog ulja koje se upotrebljava može vrlo snažno delovati na emocije i gotovo trenutno prizvati sećanja. Zato čoveka nesvesno odbija ili privlači određeni miris ulja.

Aromatherapy
Postoje više načina i primene eteričnih ulja, a najčešće metode su udisanje ulja putem vazduh (upotrebom mirisne ili aroma lampice). Ta se metoda može upotrebiti za pročišćavaje vazduha za vreme infektivnih bolesti, a takođe se može koristiti za uklanjanje neprijatnih mirisa, odbijanje insekata ili za bolje raspoloženje i stvaranje prijatne atmosfere u kući ili poslovnom prostoru.

Jedna od metoda je i inhalacija ulja, a one mogu pomoći kod prehlade, gripa, upale sinusa, visoke temperature i drugih respiratornih metoda, a doprinose i poboljšanju pamćenja (za što je najefikasnije ulje ruzmarina) pa se koristi i za bolje raspoloženje.

Komprese ili oblozi još su jedna od metoda korišćenja ulja, a predstavljaju dragoceni način tretiranja mišićnih bolova, iščašenja, modrica, a takođe pomažu u ublažavanju drugih vrsta bolova. Postoje hladni oblozi koji se koriste za isčašenja, glavobolju, otoke i upale, kao i vrući oblozi koji su najbolji za stare povrede, mišićne bolove, zubobolju i druge tegobe.

Eterična ulja takođe su delotvorna i ako se koriste kroz masažu, ali se moraju prvo razrediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo itd. Bitno je da ta ulja nisu rafinisana i da su hladno ceđena.

Mnogi će se složiti kako je najprijatnija primena ovih dragocijenih ulja kroz kupku jer stvara prijatnost i opušta telo i duh. Kupke s uljima preporučuju se za bolji san, kao pomoć problema s kožom i kao olakšanje kod mišićnih bolova ili za bolje raspoloženje.

Najbolje je kod pripreme kupke eterično ulje (oko 4- 8) kapi nakapati u kašiiku jabukovog sirćeta, meda, soli ili mleka , tek tada dodati u punu kadu. Jer doliva li se ulje u vodu samo neće imati takav učinak, a važno je znati i da se uliva tek kada je kada puna jer bi u suprotnom ulje isparilo. Dobro je staviti ulje koje čoveku u tom trenutku najbolje odgovara, a dobro je izbegavati i pepremint koji može stvoriti čak i opekotine na koži.

Važno je znati da su eterična ulja izrazito koncentrirana pa u slučaju prekomerne upotrebe mogu izazvati smetnje. Zbog toga se uvek moraju koristiti u skladu s uputstvo za upotrebu ili se treba potražiti savet aromaterapeuta.

Podeli ovu vest

28/05/2020 0 comment

 Anđelika je divlja biljka koja prirodno raste u blizini reka, na vlažnim pašnjacima i šumama većih nadmorskih visina. Njen latinski naziv je Angelica sylvestris. Postoji legenda koja kaže da je sveti Arhangel Mihailo otkrio lekovitost andjelike kao biljku koja može izlečiti kugu, bolest koja je u to doba harala planetom. Tada je dobila ...

08/03/2020 0 comment

Završetkom zime vreme je za kozmetičke tretmane koji će koži vratiti vlažnost, pripremiti je za toplije dane i izloženost suncu. Sve počinje ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!