Miris eteričnih ulja - aromaterapija za zdrav život

Miris eteričnih ulja - aromaterapija za zdrav život

Korištćenje eteričnih ulja i njihovu posebnu primenu možemo svesti pod zajednički naziv- aromaterapija. To drevno i korisno znanje danas se određuje i kao umetnost o prirodnom lečenju uz primenu aromatičnih esencija za uravnotežavanje, harmoniziranje i poboljšavanje ljudskog telesnog i psihičkog zdravlja.

O eteričnim uljima i njihovoj delotvornosti , u prošlosti postoje brojna svedočanstva, a jedno od najpoznatijih je Hipokratov zapis iz 400. godine pr. Hrista u kojem stoji kako je svakodnevno kupanje u mirisnim kupkama i masaža s mirisnim travama uslov za dobro zdravlje.

aromaterapija unutrasnja 1
Za one koji nisu upućeni eterična ulja su aromatični tekući sastojci dobijeni ekstrakcijom iz cvetova, plodova, listova, korenja itd., a dobijaju se destilacijom vodene pare, hladnim ceđenjem kao i ređe, samo kod nekih biljaka, ekstrakcijom organskim otapanjem.

Aromaterapija deluje na telo, um i duh, a miris eteričnog ulja koje se upotrebljava može vrlo snažno delovati na emocije i gotovo trenutno prizvati sećanja. Zato čoveka nesvesno odbija ili privlači određeni miris ulja.

Aromatherapy
Postoje više načina i primene eteričnih ulja, a najčešće metode su udisanje ulja putem vazduh (upotrebom mirisne ili aroma lampice). Ta se metoda može upotrebiti za pročišćavaje vazduha za vreme infektivnih bolesti, a takođe se može koristiti za uklanjanje neprijatnih mirisa, odbijanje insekata ili za bolje raspoloženje i stvaranje prijatne atmosfere u kući ili poslovnom prostoru.

Jedna od metoda je i inhalacija ulja, a one mogu pomoći kod prehlade, gripa, upale sinusa, visoke temperature i drugih respiratornih metoda, a doprinose i poboljšanju pamćenja (za što je najefikasnije ulje ruzmarina) pa se koristi i za bolje raspoloženje.

Komprese ili oblozi još su jedna od metoda korišćenja ulja, a predstavljaju dragoceni način tretiranja mišićnih bolova, iščašenja, modrica, a takođe pomažu u ublažavanju drugih vrsta bolova. Postoje hladni oblozi koji se koriste za isčašenja, glavobolju, otoke i upale, kao i vrući oblozi koji su najbolji za stare povrede, mišićne bolove, zubobolju i druge tegobe.

Eterična ulja takođe su delotvorna i ako se koriste kroz masažu, ali se moraju prvo razrediti u nekom prirodnom baznom ulju kao što je maslinovo, bademovo, sezamovo itd. Bitno je da ta ulja nisu rafinisana i da su hladno ceđena.

Mnogi će se složiti kako je najprijatnija primena ovih dragocijenih ulja kroz kupku jer stvara prijatnost i opušta telo i duh. Kupke s uljima preporučuju se za bolji san, kao pomoć problema s kožom i kao olakšanje kod mišićnih bolova ili za bolje raspoloženje.

Najbolje je kod pripreme kupke eterično ulje (oko 4- 8) kapi nakapati u kašiiku jabukovog sirćeta, meda, soli ili mleka , tek tada dodati u punu kadu. Jer doliva li se ulje u vodu samo neće imati takav učinak, a važno je znati i da se uliva tek kada je kada puna jer bi u suprotnom ulje isparilo. Dobro je staviti ulje koje čoveku u tom trenutku najbolje odgovara, a dobro je izbegavati i pepremint koji može stvoriti čak i opekotine na koži.

Važno je znati da su eterična ulja izrazito koncentrirana pa u slučaju prekomerne upotrebe mogu izazvati smetnje. Zbog toga se uvek moraju koristiti u skladu s uputstvo za upotrebu ili se treba potražiti savet aromaterapeuta.

Podeli ovu vest

03/01/2019 0 comment

Januar, sečanj, sečko je prvi mesec u godini. Ima 31 dan. Mnogo što đse tiče izdržljivosti, malo kad su u pitanju praznici. Između njega i decembra je Nova godina. Novu godinu dočekujemo s nadama, željama i obećanjima da ćemo sve drugačije raditi, da od 1.januara okrećemo list. Obećanje je,kaže srpski narod, ludom radovanje To bi moglo da ...

09/04/2019 0 comment

Još nije poznata nijedna biljka koja bi bila delotvorna protiv starenja, ali postoje mnoge koje znatno usporavaju i ublažavaju taj proces. ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!