Cvetovi koji simbolizuju ljubav

Cvetovi koji simbolizuju ljubav

Cveće je krajnji simbol ljubavi. Kroz celu istoriju, „prinčevi" su se udvarali svojim dragama darivajući im jedan cvet ili buket.

Prema visoko razvijenoj Viktorijanskoj tradiciji poznatoj kao "Jezik cveća", svaki cvet ima posebno značenje i može preneti bezbroj emocija diskretnim, ali jasnim, načinom.

Ipak, najcenjenije je cveće koje govori „Volim te".

Ruže
Više od bilo kog cveta, ruža je poznata po svojoj lepoti širom sveta. Simbolika vezana za ruže postoji još od starog Rima i Grčke.
Simbolična značenja ruža su ljubav, uspomena, strast (crvena ruža), čistoća (bela ruža), radost (roze ruža), ljubomora (žuta ruža).

Margarete
Simbolična značenja margareta su bogatstvo, veselost, odanost, nevinost, optimističnost, istina (bela margareta), nada, odmor, divna prijateljstva, "volim te" (crvena margareta), početnička ljubav (žuta margareta).

Iris
Simbolična značenja irisa su vera, mudrost, dragoceno prijateljstvo, nada, junaštvo, "Primite moje komplimente" i ljubavna obećanja.

Orhideja
Simbolična značenja orhideja su ljubav, lepota, uglađenost, plodnost, pažljivost...

Lale
Simbolična značenja lala su slava i savršena ljubav.
Značenja se menjaju sa bojama. Crvene lale znače "Veruj mi" i označavaju izjavu ljubavi. Šarene lale govore "Imaš prelepe oči", a žute "Tvoj osmeh obasjava moj svet".

Ljubičice
Simbolična značenja ljubičica su iskrenost, privrženost, pažnja (plave ljubičice), ljubav...

(Kazablanka)

Podeli ovu vest

03/01/2019 0 comment

Januar, sečanj, sečko je prvi mesec u godini. Ima 31 dan. Mnogo što đse tiče izdržljivosti, malo kad su u pitanju praznici. Između njega i decembra je Nova godina. Novu godinu dočekujemo s nadama, željama i obećanjima da ćemo sve drugačije raditi, da od 1.januara okrećemo list. Obećanje je,kaže srpski narod, ludom radovanje To bi moglo da ...

09/04/2019 0 comment

Još nije poznata nijedna biljka koja bi bila delotvorna protiv starenja, ali postoje mnoge koje znatno usporavaju i ublažavaju taj proces. ...

26/03/2019 0 comment

Prvi srpski kompozitor i melograf, Kornelije Stanković (1831—1865), zapisao je notno i tekstovno ovu pesmu i objavio je u svojoj knjizi Srbske ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!